Fioletowe warzywa w diecie. Sprawdź, dlaczego warto je jeść (WIDEO)
Chociaż najwięcej mówi się o warzywach w kolorze zielonym, nie możemy zapominać także o tych fioletowych. Jak się okazuje, często przewyższają one swoich zielonych "braci" właściwościami.
Wszystko za sprawą antyoksydantów, ale nie tylko. Dlaczego są takie zdrowe? Chociaż najwięcej mówi się o warzywach w kolorze zielonym, nie możemy zapominać także o tych fioletowych.
W zbilansowanej diecie powinny znaleźć się: czerwona kapusta, bakłażan czy burak. Do grupy fioletowych warzyw zaliczamy bowiem również warzywa o barwie czerwonej, granatowej i czarnej.
Fioletowe warzywa zawierają antocyjany. To naturalne barwniki wykazujące właściwości przeciwutleniające. Chronią one organizm przed bakteriami i wirusami.
To właśnie dzięki antocyjanom warzywa są intensywnie zabarwione. Związki wpływają na ukrwienie. Dotleniają i odżywiają mózg. Poprawiają pamięć i koncentrację.
Właśnie dlatego po fioletowe warzywa powinny sięgać osoby żyjące w stresie. Antocyjany wpływają także na proces zlepiania się płytek krwi. Im ciemniejsza barwa warzywa, tym więcej przeciwutleniaczy zawiera.
Niektórzy naukowcy uważają, że te naturalne barwniki niszczą komórki nowotworowe. Fioletowe warzywa zapobiegają również miażdżycy i chorobom układu krążenia.
Badania amerykańskich naukowców wykazały, że osoby regularnie spożywające warzywa o ciemnej barwie, są mniej narażone na nadciśnienie. Fioletowe warzywa jedzmy codziennie!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.