Fioletowy chleb – nowy superprodukt?

To prawdziwy superprodukt wśród pieczywa – ma właściwości antyrakowe, jest dłużej trawiony niż zwykły biały chleb i zawiera wyłącznie naturalne składniki. Fioletowy chleb to dzieło naukowca z Narodowego Uniwersytetu Singapuru. Czy nietypowy bochenek podbije świat?

Fioletowy chleb – nowy superprodukt?Fioletowy chleb – nowy superprodukt?
Źródło zdjęć: © Facebook
Sylwia Stachura

Profesor Zhou Weibiao twierdzi, że pieczywo cieszy się złą reputacją, dlatego należy odmienić wizerunek jednego z najpopularniejszych produktów spożywczych. Niestety, zwykły biały chleb zawiera mało błonnika, szybko podnosi poziom cukru i jest błyskawicznie trawiony, przez co szybko stajemy się głodni. Zbyt duża ilość pieczywa z mąki pszennej w diecie przyczynia się do tycia, a nawet cukrzycy.

Rozwiązaniem tych problemów ma być fioletowy chleb o zupełnie innym składzie, ale konsystencji i smaku zbliżonym do popularnego białego bochenka. Co go wyróżnia?

Profesor Weibiao postanowił zaczerpnąć prozdrowotne składniki z czarnego ryżu, znanego z wysokiej zawartości antocyjanów. To naturalne fioletowe barwniki, które mają właściwości antyoksydacyjne. Naukowiec dodał je do mąki i uzyskał bochenek o purpurowej barwie.

Dlaczego taki chleb jest wyjątkowo zdrowy? W wielu badaniach wykazano, że antocyjany zmniejszają ryzyko nowotworu, chorób układu krążenia, schorzeń neurologicznych, a nawet zapobiegają utracie pamięci postępującej z wiekiem. Co więcej, fioletowy barwnik pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływa na trawienie.

Podczas eksperymentów ze zdrowym bochenkiem okazało się, że antocyjany nie tylko zmieniają kolor pieczywa, ale wchodzą również w reakcję chemiczną z enzymami skrobi, dzięki czemu fioletowy chleb jest trawiony o nawet 20 proc. wolniej niż zwykły. Ma taką samą wartość kaloryczną, ale wolniej uwalnia energię, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni.

Fioletowy chleb nie jest jeszcze dostępny w komercyjnej sprzedaży, ale profesor ma nadzieję, że wkrótce producenci zainteresują się zdrowszą alternatywą dla ulubionego chleba milionów osób na całym świecie.

Zanim nietypowy bochenek trafi na sklepowe półki, pozostaje nam czerpać antocyjany z innych źródeł. Jakich? Najwięcej cennych substancji znajduje się w owocach i warzywach o ciemnoczerwonym, fioletowym i niebieskim kolorze. W codziennym menu powinny więc znaleźć się borówki, śliwki, bakłażany, granaty, truskawki, buraki, winogrona. Należy jeść je ze skórką, w której poza przeciwutleniaczami znajduje się też dawka błonnika, potasu oraz magnezu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka