Fit pączki dla osób, które unikają glutenu

Fit pączki dla osób, które unikają glutenuFit pączki dla osób, które unikają glutenu

Pączek to przysmak wykonany z mąki i smażony w głębokim tłuszczu. To sprawia, że osoby, które są na diecie odmawiają sobie tego frykasu. Ci, którzy unikają glutenu również nie powinni jeść zwykłych pączków. Wystarczy jednak prosty trick, aby móc w pełni celebrować tłusty czwartek.

Zobacz, jak przygotować fit pączki dla osób, które unikają glutenu. Tradycyjny pączek to przysmak wykonany z mąki, smażony w głębokim tłuszczu, najczęściej smalcu. W środku znajdziemy zazwyczaj słodką marmoladę, dżem lub konfiturę, a wierzch oblany jest słodkim, lepkim lukrem.

To sprawia, że wiele osób będących na diecie odmawia sobie tego frykasu. Dotychczas z celebrowania tradycji tłustego czwartku często rezygnowały osoby cierpiące na cukrzycę, celiakię, nietolerancję glutenu oraz te, które dbają o swoją sylwetkę. Dla nich jednak mamy przepisy na pączki równie pyszne, ale za to o wiele zdrowsze.

Fit pączki dla osób, które unikają glutenu

Pączki dla bezglutenowców. Osoby, które nie mogą spożywać glutenu, powinny wybrać odpowiednią mąkę. Doskonale sprawdzi się mąka kukurydziana, jaglana, ryżowa, a także popularne wśród bezglutenowców specjalne miksy dozwolonych w ich diecie mąk.

Jeżeli mamy ochotę na trochę bardziej egzotyczny smak, postawmy na pączki bananowe. Do ich przygotowania potrzebujemy: dwa banany, jedno jajko, 50 gramów mąki kukurydzianej, pół łyżeczki skórki z cytryny, jedną łyżeczkę świeżego imbiru, dwie łyżeczki soku z cytryny, jedną łyżkę rumu, olej do smażenia.

Wystarczy utrzeć banany, dodać sok z cytryny, żółtko, starty imbir, skórkę cytrynową, rum i mąkę i wszystko wymieszać, a po chwili dodać drożdże. W osobnej misce ubić białka i delikatnie połączyć z masą. Następnie rozgrzać mocno tłuszcz i łyżką nakładac ciasto do smażenia. Po wyjęciu pączki odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka