Fityniany. Kwasy, które mogą szkodzić (WIDEO)
Czy wiesz, że razem z poranną owsianką, do twojego organizmu dostaje się kwas fitowy? Nasze babcie umiały sobie z nim radzić. Co kryje się za tą egzotyczną nazwą? W jakich produktach znajdziemy fityniany i jak się ich pozbyć?
Fityniany, dlaczego należy ich unikać? Kwas fitowy (fitynowy) występuje naturalnie w większości nasion, na przykład owsie, siemieniu lnianym czy komosie ryżowej. Jest też obecny w roślinach strączkowych, na przykład grochu czy fasoli, soczewicy, bobie i ciecierzycy.
Powoduje zatrzymywanie fosforu w nasionach i ich łupince. Dlaczego nadmierne spożycie fitynianów negatywnie wpływa na organizm? Kwas fitynowy, który trafia do organizmu, łączy się z innymi składnikami pożywienia w układzie pokarmowym.
Wchodzi w reakcję z żelazem, cynkiem, wapniem i magnezem, tworząc trwałe i nierozpuszczalne związki. Nie wymywa ich co prawda z organizmu, ale obniża ich wchłanianie. Jest to szczególnie niebezpieczne dla osób, które cierpią na niedobory żelaza, powodujące anemię.
Blokuje też niektóre enzymy trawiące białka (pepsynę i trypsynę), a także skrobię za której redukcję odpowiada amylaza. Jak zneutralizować kwas? Aby przygotować zdrową owsiankę czy fasolkę po bretońsku, skorzystaj ze sposobu naszych babć.
Przed gotowaniem koniecznie namocz rośliny w naczyniu z przegotowaną wodą. Pamiętaj, nigdy nie gotuj produktu w wodzie, w której został namoczony. Powstała piana także zawiera antyodżywcze substancje.
Do naczynia możemy dosypać łyżeczkę sody oczyszczonej. Zmiękczy wodę i przyspieszy proces namaczania. Groch, soczewicę i komosę ryżową moczymy około dwie godziny, ryż i owies osiem godzin, a fasolę jaś, ciecierzycę i soję nawet 12-14 godzin.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl