Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Francuski deser z wiśnią

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 17:44
Francuski deser z wiśnią
Francuski deser z wiśnią

Podany przepis to tak zwane clafoutis, czyli francuski deser z owocami, najczęściej z wiśniami lub czereśniami. Zaleca się, by owoców nie pozbawiać pestek, dzięki czemu ciasto nabiera dodatkowo migdałowego aromatu.

Składniki:

  • 400 g wiśni,
  • 2 duże jajka,
  • 3/8 szklanki mleka,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 60 g ciemnej czekolady lub kakao,
  • 4 łyżki masła,
  • 2,5 łyżki cukru trzcinowego,
  • cukier puder do ozdoby.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

W misce wymieszaj 1 jajko, 1 łyżkę cukru i mleko. Dodaj 1 łyżkę pszennej mąki. Roztop masło i czekoladę w małym rondlu. Wybełtaj drugie jajko z resztą cukru, aż się zmieszają. Dodaj resztę mąki pszennej i kukurydzianej. Dobrze wymieszaj. Dodaj masło z czekoladą i dobrze wymieszaj. Teraz można zmieszać ostrożnie wszystkie składniki. Umyte, niewydrylowanie wiśnie ułóż na dnach małych foremek do pieczenia. Następnie wlej do nich masę i piecz w piekarniku przez pół godziny. Po tym czasie deser jest gotowy, trzeba tylko go wystudzić!

Komentarz:

Ciasto w konsystencji i smaku przypomina nieco ciasto naleśnikowe, ale jednak różnica jest dość mocno wyczuwalna. Zdecydowanie nie jest to ciasto puszyste, a raczej zbite, wilgotne i nieco maślane. Jest pyszne, idealnie słodkie i cudownie komponuje się z wiśniami. Naprawdę warto spróbować.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie340,2 kcal
Białko7,8 g
Tłuszcz16,7 g
Cholesterol135,3 mg
Węglowodany41,1 g
Błonnik1,3 g
Witamina C12,6 mg
Witamina A213,0 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze