Francuski deser z wiśnią
Podany przepis to tak zwane clafoutis, czyli francuski deser z owocami, najczęściej z wiśniami lub czereśniami. Zaleca się, by owoców nie pozbawiać pestek, dzięki czemu ciasto nabiera dodatkowo migdałowego aromatu.
Składniki:
- 400 g wiśni,
- 2 duże jajka,
- 3/8 szklanki mleka,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 60 g ciemnej czekolady lub kakao,
- 4 łyżki masła,
- 2,5 łyżki cukru trzcinowego,
- cukier puder do ozdoby.
Przygotowanie:
W misce wymieszaj 1 jajko, 1 łyżkę cukru i mleko. Dodaj 1 łyżkę pszennej mąki. Roztop masło i czekoladę w małym rondlu. Wybełtaj drugie jajko z resztą cukru, aż się zmieszają. Dodaj resztę mąki pszennej i kukurydzianej. Dobrze wymieszaj. Dodaj masło z czekoladą i dobrze wymieszaj. Teraz można zmieszać ostrożnie wszystkie składniki. Umyte, niewydrylowanie wiśnie ułóż na dnach małych foremek do pieczenia. Następnie wlej do nich masę i piecz w piekarniku przez pół godziny. Po tym czasie deser jest gotowy, trzeba tylko go wystudzić!
Komentarz:
Ciasto w konsystencji i smaku przypomina nieco ciasto naleśnikowe, ale jednak różnica jest dość mocno wyczuwalna. Zdecydowanie nie jest to ciasto puszyste, a raczej zbite, wilgotne i nieco maślane. Jest pyszne, idealnie słodkie i cudownie komponuje się z wiśniami. Naprawdę warto spróbować.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 340,2 kcal |
Białko | 7,8 g |
Tłuszcz | 16,7 g |
Cholesterol | 135,3 mg |
Węglowodany | 41,1 g |
Błonnik | 1,3 g |
Witamina C | 12,6 mg |
Witamina A | 213,0 µg |