Francuski hit na stole. Jakie właściwości zdrowotne ma winegret?
To oczywiście winegret (lub vinaigrette), czyli zimny sos, który pochodzi z kuchni francuskiej. Jego przygotowanie jest niezwykle banalne i nie wymaga wymyślnych składników.
Do jego przygotowania potrzebujesz tylko oliwy, octu oraz pieprzu i soli. To wszystko należy potem dokładnie wymieszać i gotowe. Brzmi szybko i prosto? Dokładnie tak jest w praktyce.
Sos winegret najlepiej sprawdza się do sałatek. Przepisów na jego przygotowanie jest wiele, ale my prezentujemy wam ten sprawdzony i bez niepotrzebnych udziwnień.
1. Przepis na winegret
Aby zrobić pyszny sos winegret, przygotuj 3/4 szklanki dobrej oliwy z oliwek oraz 1/4 szklanki octu winnego. Miej także pod ręką pieprz i sól. Następnie pamiętaj o odpowiedniej kolejności.
Kulinarni eksperci zalecają, aby najpierw wymieszać ocet z pieprzem i solą. Oliwa z oliwek sprawi bowiem, że sól może nam się nie rozpuścić. Po połączeniu wszystkich składników należy je dokładnie wymieszać. Jedni sugerują, aby zrobić to trzepaczką. Inni z kolei radzą, aby wykorzystać słoik, którym po zakręceniu trzeba mocno potrząsać.
To podstawowa wersja winegretu, ale nie brakuje także innych rozwiązań. Na przykład ocet można zastąpić sokiem z cytryny. Warto czasami poeksperymentować z innymi przyprawami, jak cząber ogrodowy, szczypiorek, natka pietruszki, czy estragon. Można również dodać roztarty czosnek lub musztardę.
2. Winegret - zdrowotne właściwości
Właściwości prozdrowotne sosu wynikają z jego składników. Naukowcy udowodnili, że pieprz wpływa na poprawę kondycji zdrowotnej organizmu. Samo stosowanie pieprzu w kuchni to jednak za mało, by w pełni wykorzystać jego właściwości. Najcenniejszy jest składnik, który nadaje mu charakterystyczny, ostry smak – piperyna. Odseparowanie piperyny z pieprzu jest niewykonalne w domowych warunkach, ale na rynku można już kupić gotowe preparaty ze sproszkowanym ekstraktem. Dzięki temu z odchudzającej mocy czarnego pieprzu może skorzystać każdy, kto pragnie w naturalny sposób wymodelować i wyszczuplić sylwetkę.
Spożywanie octu winnego podczas posiłków zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, dzięki czemu nie odczuwa się uczucia ciężkości oraz nie występują wzdęcia. Ponadto w komórkach przyspiesza metabolizm węglowodanów i tłuszczów, dlatego nie zwiększa się masa ciała. Powyższe informacje wskazują, że picie octu na czczo lub w ciągu dnia nie działa odchudzająco, a jedynie zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Oliwa z oliwek oprócz dobroczynnych kwasów tłuszczowych zawiera też niewielkie ilości witaminy E i K, ale jest również bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wiele poważnych chorób. Obniżają poziom cholesterolu w naszej krwi oraz wspierają serce przy występujących chorobach układu krążenia. Regularnie spożywana oliwa z oliwek zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, pomaga w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, działa przeciwnowotworowo, antybakteryjnie i chroni przed rozwojem choroby Alzheimera.
Sól jako źródło sodu jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy w regulacji gospodarki wodnej, ciśnienia osmotycznego i pH ustroju. Ponadto sód reguluje zawartość wody w organizmie, przez co zapewnia optymalne ciśnienie krwi oraz utrzymuje prawidłową równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać jej w nadmiarze.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl