Galaktoza i galaktozemia – co warto o nich wiedzieć?

Galaktoza to cukier prosty, który wchodzi w skład laktozy obecnej w mleku kobiecym i krowim. Zaburzenia jej metabolizmu są przyczyną galaktozemii, choroby genetycznej, wynikającej z gromadzenia się nadmiaru galaktozy. Co warto o nich wiedzieć?

Galaktoza jest między innymi składnikiem laktozy.Galaktoza jest między innymi składnikiem laktozy.
Źródło zdjęć: © gettyimages

Czym jest galaktoza?

Galaktoza to organiczny związek chemiczny z grupy cukrów prostych (monosacharydów), aldoheksoza. Jej wzór sumaryczny to C6H12O6. Jakie ma właściwości? Ten cukier prosty jest składnikiem laktozy, a także melobiozy, rafinozy i części polisacharydów wchodzących w skład gum oraz śluzów i pektyn, a także elementem strukturalnym niektórych glikozydów.

Galaktoza rzadko występuje w stanie wolnym. Jest wiązana z białkiem i tłuszczem. W organizmie ludzkim może zostać przemieniona w glukozę i włączyć się pod jej postacią w proces glikolizy. Jest też syntetyzowana w gruczole sutkowym, by ulec dalszej przemianie do laktozy - cukru mlecznego.

W formie wolnej D-galaktoza występuje w niektórych organizmach roślinnych. Jej obecność zaobserwowano w nasionach bluszczu i soi oraz drewnie drzew i korze wiązu czerwonego. W organizmie człowieka D-galaktoza zostaje przekształcana w D-glukozę.

Z kolei L-galaktoza jest obecna w nasionach lnu i łodygach kukurydzy. To również składnik agar-agaru, substancji żelującej, doskonale znanej wegetarianom i weganom. Jej głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier - galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze około 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu, w 40–50 °C.

Galaktozemia - przyczyny i objawy

Zaburzenia metabolizmu galaktozy skutkują gromadzeniem się jej w organizmie. Prowadzi to do szkodliwego wzrostu stężenia galaktitolu i galaktozo-1-fosforanu. Są przyczyną galaktozemii.

Galaktozemia to rzadka choroba genetyczna, wynikająca z gromadzenia się nadmiaru galaktozy i galaktozo-1-fosforanu, z powodu braku enzymów odpowiadających za ich metabolizm.

Ta wrodzona choroba metaboliczna dziedziczona jest w sposób autosomalnie recesywny. Galaktozemia może być powodowana złożonymi zaburzeniami metabolicznymi. Najczęstszym niedoborem i najważniejszym ze względu na ostry przebieg, jest niedobór enzymu transferazy (GALT), który jest przyczyną klasycznej glaktozemii.

Wskutek istnienia bloku metabolicznego, dochodzi do gromadzenia się w tkankach i płynach ustrojowych galaktozy oraz toksycznie działającego galaktozo-1-fosforanu. We krwi obserwuje się podwyższone stężenie galaktozy i obniżone glukozy.

Organizm osoby zmagającej się z galaktozemią nie przetwarza galaktozy, która jest dostarczana z pożywieniem zawierającym laktozę, czyli cukier mlekowy. Nagromadzone i nierozłożone metabolity mogą w rezultacie niszczyć, upośledzać i uszkadzać narządy wewnętrzne: wątrobę, nerki, układ nerwowy, a także soczewkę oka. Nieleczona galaktozemia może prowadzić do śmierci.

Dzieci, które chorują na galaktozemią po spożyciu mleka wymiotują i mają biegunkę, a konsekwencje zaburzeń są poważne. Gorzej się rozwijają, słabiej przybierają na wadze i wolniej rosną, cierpią z powodu niewydolności wątroby, chorują na żółtaczkę, są zagrożone rozwojem zaćmy.

Wywołuje ją redukcja części nagromadzonej galaktozy do galaktitolu, który kumuluje się w soczewce oka. Wskutek podwyższonego stężenia gal-1-P w mózgu, dochodzi do niedorozwoju umysłowego. Istnieje ryzyko przedwczesnego zgonu, który jest skutkiem uszkodzenia wątroby.

Dieta bez galaktozy

Leczenie galaktozemii polega na wykluczeniu galaktozy z diety. Oznacza to, że osoba na nią chora do końca życia musi stosować restrykcyjną dietę. Czego nie można jeść? W czym jest galaktoza?

Dieta w galaktozemii wymaga wyeliminowania z jadłospisu mleka krowiego, koziego i owczego - pod każdą postacią. Konieczne również jest wyeliminowanie produktów posiadających w składzie kazeinę, serwatkę, laktozę i hydrolizat białka mleka.

Zakazane jest jedzenie śmietany, kefirów, mlecznych deserów i lodów z mlekiem, serów, twarogów, serków topionych, jogurtów, gotowych produktów zawierających mleko w proszku: słodyczy, batonów, czekolady mlecznej, ketchupu, majonezu i sosu sojowego.

Co ważne, zakazane są również produkty zawierające dużą ilość galaktozy, czyli:

  • podroby (wątróbka, serca), jak również pasztety i parówki,
  • warzywa strączkowe: fasola, bób, groch, soczewica,
  • owoce: winogrona, figi,

U noworodków mleko matki zastępowane jest mlekiem bezlaktozowym. Bardzo ważne jest dokładne czytanie składów nie tylko produktów spożywczych, ale i leków. Wiele z nich także zawiera mleko, laktozę i galaktozę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka