Garam masala - charakterystyka, skład mieszanki, przygotowanie przyprawy, zastosowanie w kuchni

Garam masala to mieszanka suchych przypraw, która pochodzi z północnych Indii. Garam masala tłumaczy się jako "pikantna przyprawa". To właśnie dzięki tej przyprawie każdy z nas we własnej kuchni może przygotować orientalne dania, które będą bardzo aromatyczne, lekko ostre i rozgrzewające. Trzeba jednak zaznaczyć, że jest to przyprawa, która może nie wszystkim przypaść do gustu.

Garam masala - charakterystyka, skład mieszanki, przygotowanie przyprawy, zastosowanie w kuchniGaram masala - charakterystyka, skład mieszanki, przygotowanie przyprawy, zastosowanie w kuchni

Garam masala - charakterystyka

Garam masala była od wieków wykorzystywana w kuchni indyjskiej. Z upływem czasu sąsiednie narody również zaczęły korzystać z jej walorów smakowych. Mieszanka suchych przypraw, czyli garam masala, nie jest tak bardzo ostra jak np: chili, ale jest bardzo aromatyczna i dość pikantna. Garam masala uważany jest za składnik, który daje poczucie szczęścia oraz dobrego samopoczucia.

W związku z tym, że przyprawa rozpowszechniła się na inne narody, powstało wiele wariacji smakowych tej mieszanki. Stało się tak, aby dostosować się do zmieniających się trendów, a także aby dostosować się do podniebień mieszkańców na całym świecie. Historii określenia garam masala trzeba doszukiwać się w starożytnym systemie medycyny indyjskiej – ajurwedy. Według niej przyprawa służyła do podwyższania temperatury ciała, a także do osiągnięcia dobrego samopoczucia.

Garam masala - skład mieszanki

Garam masala to bardzo aromatyczna mieszanka suchych przypraw. W jej skład wchodzi: kmin rzymski, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kolendra, goździki, liść laurowy, pieprz cayenne oraz cynamon. Oprócz podstawowej wersji możemy znaleźć także mieszanki z cebulą, czosnkiem, orzechami oraz anyżem gwiazdowym.

Oto przyprawy, które przyspieszają odchudzanie

Skład przypraw może się nieco od siebie różnić w zależności od tego, w jakim regionie została przygotowana. Garam masala najlepiej smakuje dodawana do dań orientalnych. Przyprawa ta więc nie będzie dla wszystkich, ponieważ nie każdy lubi kuchnię orientalną.

Garam masala - przygotowanie przyprawy

Garam masala jest bardzo aromatyczną przyprawą. Sekret nie tkwi tylko w tym, że jest to odpowiednia kompozycja odpowiednich składników. Niesamowity smak i aromat kryje się w tym, że wszystkie przyprawy oprócz gałki muszkatołowej są pojedyńczo prażone, a następnie drobno mielone w młynku lub moździerzu. Przygotowanie takiej mieszanki przyprawa zajmuje się trochę czasu. Aby przyprawa garam masala idealnie urozmaicała smak potrawy, należy ją dodać pod sam koniec gotowania.

Zobacz także:

Garam masala - zastosowanie w kuchni

Garam masala to przyprawa, którą wykorzystuje się głównie do przyrządzania dań kuchni indyjskiej. Garam masala stanowi dodatek między innymi w takich daniach jak: rogan josh, czyli mięso pieczone na maśle ghee, murgh kari, czyli kurczak w specjalnym sosie, a także pekiństańskie pulao.

Przyprawa ta sprawdza się także bardzo dobrze w naszej tradycji kulinarnej. Można ją dodawać do marynat mięsnych, sałatek oraz sosów. Pomomi, że garam masala można wykorzystywać także w polskiej kuchni to jeszcze wiele osób nie słyszało o tej przyprawie i o jej właściwościach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka