Gastrolog tego nie tknie. 7 produktów, które dewastują twoje jelita

Nazywane są drugim mózgiem, bo to prawdziwe centrum dowodzenia. Wbrew pozorom nie odpowiadają tylko za proces trawienia, przemiany i "dystrybucji" mikro- oraz makroskładników. To właśnie tam ulokowany jest mikrobiom jelitowy odpowiedzialny za szereg procesów życiowych.

Ponadto błonę śluzową od przełyku aż po odbytnicę wyścieła ponad 100 milionów komórek nerwowych. Dzięki połączeniom nerwowym, hormonalnym, immunologicznym i humoralnym - sygnały z jelit przekazywane są do mózgu, działa to też w drugą stronę.

Poprzez dietę można modyfikować mikrobiom jelitowyPoprzez dietę można modyfikować mikrobiom jelitowy
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

/ 7Smażone potrawy

Nasze jelita nie lubią smażonych potraw
Nasze jelita nie lubią smażonych potraw © Pixabay

Gastroenterolog Elena A. Ivanina w rozmowie z livestrong.com wyjaśnia, że jest kilka powodów, które sprawiają, że nasz układ trawienny nie lubi smażonych potraw. Przede wszystkim sprzyjają chorobie refluksowej przełyku.

Co więcej, są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie tylko zwiększają ryzyko chorób układu krążenia, ale również są ciężkostrawne, a dla osób z niektórymi schorzeniami, jak choroby zapalne jelit, mogą stanowić nie lada wyzwanie i nasilać dolegliwości.

- Szczególnie smażone mięso zwiększa ilość endotoksyn jelitowych i ryzyko ogólnoustrojowego stanu zapalnego poprzez wpływ na mikrobiom jelitowy - dodaje dr Ivanina.

Wyjaśnia też, że taka żywność zmniejsza różnorodność mikrobiomu, co może prowadzić do cukrzycy typu 2 czy otyłości.

/ 7Alkohol

Alkohol może prowadzić do rozwoju raka jelita grubego
Alkohol może prowadzić do rozwoju raka jelita grubego © Pixabay

Może uszkadzać błonę śluzową przewodu pokarmowego, generować stany zapalne w całym organizmie (także w układzie trawiennym) i nasilać objawy jego chorób. Przyczynia się też do powstawania tzw. nieszczelności jelit, która sprzyja przenikaniu patogenów do krwiobiegu.

- Alkohol ma bezpośredni toksyczny wpływ na jelita i powinien być jedną z pierwszych rzeczy, które należy wyeliminować, jeśli martwisz się o zdrowie jelit – mówi dr Ivanina.

/ 7Cukier

Cukier przyczynia się do zaburzeń mikrobiomu jelitowego
Cukier przyczynia się do zaburzeń mikrobiomu jelitowego © Pixabay

Żywność obfitująca w cukier i słodkie napoje gazowane zwiększają ryzyko stanów zapalnych w organizmie. Mogą też wpływać na przemodelowanie mikrobiomu jelitowego, niszczyć dobroczynne bakterie oraz podrażniać jelita.

- Zbyt dużo cukru, zwłaszcza we wczesnych okresach rozwojowych, zmienia mikrobiom jelitowy, prowadząc do dysbiozy – ostrzega gastrolog, dodając, że dysbioza jelitowa może wpływać na inne narządy w organizmie, np. na mózg.

/ 7Sztuczne słodziki

Lepiej unikać sztucznych słodzików
Lepiej unikać sztucznych słodzików © Getty Images

Jeśli nie cukier, to może słodycz pod postacią sztucznych słodzików? W tym wypadku lepiej również zachować ostrożność.

- Sztuczne słodziki mogą potencjalnie modyfikować bakterie jelitowe odpowiedzialne za metabolizm, prowadząc do otyłości i cukrzycy – mówi lekarka.

Choć wciąż brakuje jednoznacznych dowodów na to, że dopuszczone do użytku sztuczne słodziki, takie jak aspartam, acesulfan K, cyklaminian i sukraloza mogą faktycznie wpływać negatywnie na zdrowie, to lepiej ograniczać je w diecie do minimum.

/ 7Czerwone mięso

Odpowiada za 18 procent przypadków raka jelita grubego
Odpowiada za 18 procent przypadków raka jelita grubego © Pixabay

Czerwone mięso bogate w hem i nasycone kwasy tłuszczowe, a także mięso przetworzone pod postacią parówek, wędlin i konserw może wywoływać stany zapalne jelit, a nawet prowadzić do rozwoju raka jelita grubego.

- Szacuje się, że spożywanie zbyt dużej ilości czerwonego i przetworzonego mięsa odpowiada za 18 procent przypadków raka jelita grubego – mówi dr Ivanina.

Zagrożenie w szczególności stanowi przetworzone mięso, które zostało sklasyfikowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako czynnik rakotwórczy klasy 1.

/ 7Przetworzona żywność

Fast food i żywność wysokoprzetworzona sprzyjają rozwojowi raka jelita grubego
Fast food i żywność wysokoprzetworzona sprzyjają rozwojowi raka jelita grubego © Pixabay

Coraz bardziej dominująca w naszym modelu żywienia żywność wysokoprzetworzona oraz potrawy typu fast food są wyjątkowo szkodliwe. Zawierają barwniki i konserwanty, cukier lub sztuczne słodziki, nadmierną ilość sodu pod postacią soli czy glutaminianu sodu, a także szkodliwe tłuszcze nasycone i tłuszcze trans. Szereg badań wskazuje na powiązania tego typu żywności z nowotworami, zwłaszcza rakiem jelita grubego.

- Wysokoprzetworzona żywność wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób zapalnych jelit – dodaje gastrolog.

/ 7Nabiał

Pełnotłusty nabiał jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych
Pełnotłusty nabiał jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych © Pixabay

- Spożywanie nabiału często powoduje dolegliwości poprzez szereg mechanizmów, w tym nietolerancję laktozy, obniżony poziom enzymu laktazy, nietolerancję FODMAP lub alergię na mleko – mówi dr Ivanina.

Dodatkowo pełnotłusty nabiał, jak tłusty twaróg, sery żółte, mleko czy śmietana to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które są ciężkostrawne i obciążają nadmiernie układ pokarmowy.

Nie znaczy to, że nabiału, podobnie jak żywności przetworzonej czy alkoholu należy unikać za wszelką cenę. Osoby bez nietolerancji pokarmowej powinny go spożywać, ale z umiarem, bazując głównie na nabiale półtłustym lub chudym.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka