- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Gdzie w Europie żyją najszczuplejsi ludzie?
Krajowy Związek Rolników Coldiretti przeanalizował dane dotyczące otyłości i nadwagi, przygotowane przez urzędy statystyczne państw europejskich. Wyniki badań obaliły mit dotyczący tego, że to właśnie mieszkańcy krajów skandynawskich są najszczuplejsi w Europie. Tym razem kuchnia, która pozwala na utrzymanie pięknej sylwetki, skutecznie walczy z nadwagą i otyłością wśród społeczeństwa, nie ma nic wspólnego z coraz bardziej popularną dietą nordycką opartą na małej ilości owoców, warzyw, węglowodanów i tłuszczu, a dużej białka.
W kuchni najszczuplejszych mieszkańców Europy nie znajdziesz bagiennych borówek, mięsa jelenia, łosia, baraniny w kapuście czy słodkiej zupy z owoców dzikiej róży. Nie będzie również schabowego z ziemniaczkami i mizerią, bo Polska nie znalazła się w czołówce krajów, w których odsetek ludzi otyłych jest najniższy. Na którym zatem miejscu uplasowali się Polacy, kto znalazł się w pierwszej trójce, a kto spadł na samo dno?
Epidemia XXI wieku
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) od roku 1980 problem otyłości w Europie wzrósł dwukrotnie i jest przyczyną większej liczby zgonów niż niedożywienie. Z publikacji Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security Index) wynika, że co roku z powodu otyłości umierają na świecie 3 mln osób. Ze względu na poważne konsekwencje zdrowotne oraz społeczne, a także rozpowszechnienie – otyłość jest traktowana jako globalna epidemia XXI wieku.
Otyłość nie jest już również problemem dotyczącym wyłącznie bogatych, wysoko rozwiniętych krajów. Dotyczy zarówno wszystkich klas społeczno-ekonomicznych, jak i grup wiekowych. Według raportu organizacji UNICEF opublikowanego w 2013 roku polskie dzieci, na tle pozostałych państw europejskich, tyją najszybciej. Badania WHO potwierdzają – co czwarte dziecko w Europie jest otyłe, nadwaga dotyczy 29 proc. 11-latków w naszym kraju. Jest to najwyższy odsetek na świecie.
Najgrubsi w Europie
Najgrubsi w Europie są mieszkańcy Wielkiej Brytanii – tak wynika z najnowszego raportu opublikowanego przez Coldiretti. Aż 25 proc. mężczyzn tam mieszkających zmaga się z otyłością. Żyje tam również największy odsetek otyłych kobiet – 23 proc. – chociaż te są bardzo często spotykane również w krajach Europy Wschodniej. Warto podkreślić, że mieszkańcy Wysp od lat przodują we wszelkich rankingach dotyczących otyłości i nadwagi w krajach europejskich. Według ekspertów przyczynami tycia są złe nawyki żywieniowe i brak aktywności fizycznej.
Tradycyjna kuchnia wcale nie pomaga mieszkańcom Wielkiej Brytanii w zachowaniu zdrowego wyglądu i smukłej sylwetki. Wręcz przeciwnie – popularna ryba smażona w panierce z frytkami, angielskie muffiny, mięsne placki i puddingi, kotlety rybno-ziemniaczane czy angielskie śniadanie składające się z fasoli, smażonego boczku, chleba i jajek sadzonych są bardzo kaloryczne i skutecznie dodają do wagi Brytyjczyków kilka kilogramów w ciągu roku.
Czołówka
Czwarte miejsce w rankingu zajęli Francuzi, na trzecim znaleźli się Duńczycy, a miejsce drugie przypadło Austriakom. Reszta państw znalazła się gdzieś pomiędzy najszczuplejszymi, a najbardziej otyłymi mieszkańcami Europy. Bliżej tych drugich uplasowali się Polacy. Optymistyczne nie są również wyniki Luksemburga – tu aż 23 proc. społeczeństwa stanowią ludzie otyli. Na Węgrzech i w Grecji jest to 20 proc.
Mieszkańcy Francji od lat są utożsamiani ze świetną formą i nienaganną sylwetką. Ich tajemnicę próbują odkryć eksperci ds. żywienia i dietetycy z całego świata. Najprawdopodobniej sekret leży w małych porcjach posiłków, diecie bogatej w ryby i owoce morza, a także ilości wody wypijanej w ciągu dnia. Dodatkowo mieszkańcy Francji są uznawani za wybitnych smakoszy, którzy jednym posiłkiem potrafią delektować się nawet przez 30 minut, a swoje tradycyjne bagietki, pasztety i croissanty jedzą po prostu z umiarem.
Kuchnia najszczuplejszych Europejczyków
Tradycyjna kuchnia najszczuplejszych mieszkańców Europy jest bardzo różnorodna. Nie tylko pomaga zachować piękną sylwetkę, ale jest także uważana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Pomaga opóźnić procesy starzenia się, obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, przeciwdziała miażdżycy, jest wskazana dla osób, które mają problemy z tarczycą, sercem czy nadciśnieniem. W dodatku dieta najszczuplejszych Europejczyków jest smaczna, aromatyczna i nie można się jej oprzeć.
Co w niej znajdziesz? Przede wszystkim mnóstwo warzyw i owoców cytrusowych. Talerze pełne ryb i owoców morza w różnej postaci – od zup po spaghetti z małżami. Tradycyjne makarony, pizze na cienkim cieście i oczywiście alkohole pobudzające trawienie takie jak grappa, limoncello czy czerwone wino.
Pierwsze miejsce należy do Włochów
Włosi są najmniej otyłym narodem wśród wszystkich państw Unii Europejskiej pod względem mieszkańców powyżej 15. roku życia. Problem dodatkowych kilogramów dotyczy jedynie co dziesiątego mieszkańca. Związek Coldiretti, który przeprowadził badanie, podkreśla, że za sukcesem Włochów stoi zrównoważona dieta śródziemnomorska i tradycyjny kieliszek wina wypijany do obiadu.
Eksperci ostrzegają jednak, że mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego mogą bardzo szybko spaść z podium. Ich zdaniem coraz więcej błędów żywieniowych jest popełnianych przez młode pokolenie. Podczas gdy średnia krajowa osób z nadwagą wynosi 10 proc., wśród młodszych mieszkańców aż jedna trzecia cierpi z jej powodu. Spada również ilość spożywanych owoców i warzyw. To jednak nie zmienia faktu, że Włosi skutecznie wyprzedzili Szwedów, którzy do tej pory uznawani byli za najszczuplejszych.