Generuje raka wątroby i trzustki. "Każdy łyk to cios dla organizmu"
Alkohol to toksyna, która dociera do wszystkich organów w ciele. I choć dużo mówi się o jego negatywnym wpływie na zdrowie, to niestety nadal na wielu osobach nie robi to wrażenia. Tymczasem jak przypomina Ministerstwo Zdrowia: "Alkohol jest jednym z czynników, który przyczynia się do powstania wielu chorób nowotworowych".
1. Sprzyja rozwojowi wielu chorób nowotworowych
"Im mniej alkoholu pijesz, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka" - wskazuje amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób.
Nie ma gorszego produktu - alkohol to cichy zabójca. Ministerstwo Zdrowia zaznacza, że spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko rozwoju kilku nowotworów.
"Każdy łyk to cios dla organizmu. Rak jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, wątroby i piersi u kobiet to zaledwie kilka z nich" - wylicza MZ.
❗️Alkohol jest jednym z czynników, który przyczynia się do powstania wielu chorób nowotworowych.
— Ministerstwo Zdrowia (@MZ_GOV_PL) September 3, 2023
❌️ Rak jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, wątroby i piersi u kobiet to zaledwie kilka z nich.
Nie ma bezpiecznej dawki alkoholu ❗️
Każdy łyk to cios🥊 dla organizmu.
🛑… pic.twitter.com/1QR66Ue234
Podczas spożywania alkoholu, organizm rozkłada go na substancję chemiczną o nazwie aldehyd octowy, która uszkadza DNA i uniemożliwia organizmowi naprawę tych uszkodzeń. Wówczas komórki mogą rosnąć w sposób wymykający się spod kontroli.
Niektóre badania naukowe - o czym przypomina CDC - wskazują, że spożywanie trzech lub więcej napojów alkoholowych dziennie zwiększa ryzyko raka żołądka i raka trzustki. Alkohol sprzyja także rozwojowi raka okrężnicy i raka prostaty.
Z rozwojem nowotworów powiązane są wszystkie napoje alkoholowe, w tym piwo oraz czerwone wino, któremu nadal przypisuje się korzyści zdrowotne związane z funkcjonowaniem układu krążenia.
2. Szkodzi wątrobie, nerkom i sercu
Kardiolog i internista Beata Poprawa wskazuje, że alkohol dostaje się w pierwszej kolejności i z największym stężeniem do przełyku oraz żołądka.
- Powoduje uszkodzenie śluzówki i może wywoływać owrzodzenia i stany zapalne. A każde z nich może doprowadzić do tworzenia się komórek nowotworowych w żołądku czy jelitach - wyjaśniła lekarka w rozmowie z WP abcZdrowie.
Jak każda substancja toksyczna, tak i alkohol, musi być przefiltrowany przez wątrobę, a potem przy pomocy nerek, wydalony z organizmu.
- Często obserwujemy w pierwszej kolejności zaburzenie funkcji wątroby, a zanim idą zaraz nerki, to jest zespół wątrobowo-nerkowy, który też bardzo pogarsza rokowania u pacjenta - podkreśla dr Poprawa.
Alkohol szkodzi także sercu. Picie negatywnie odbija się na całym układzie krążenia, zwiększając ryzyko kardiomiopatii.
Podnosi także ciśnienie krwi, a jak wskazują badania opublikowane w czasopiśmie "Journal of American College of Cardiology", już jeden drink każdego dnia jest związany z podwyższonym ryzykiem migotania przedsionków.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl