Trwa ładowanie...

GIS przypomina, czym różni się oznaczenie "należy spożyć do" i "najlepiej spożyć przed"

 Katarzyna Krupka
09.02.2022 16:15
Płatna współpraca z marką PAP
GIS przypomina, czym różni się oznaczenie "należy spożyć do" i "najlepiej spożyć przed"
GIS przypomina, czym różni się oznaczenie "należy spożyć do" i "najlepiej spożyć przed" (East News)

Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że oznaczenia "należy spożyć do" i "najlepiej spożyć przed" widoczne na opakowaniach produktów spożywczych nie oznaczają tego samego. Jakie są różnice?

spis treści

1. Oznaczenia żywności

Na produktach spożywczych znajdziemy dwa rodzaje oznaczeń – ''należy spożyć do'' (dotyczy jakości produktu) i ''najlepiej spożyć przed'' (dotyczy bezpieczeństwa produktu) – podał w środę na Twitterze Główny Inspektorat Sanitarny.

Jak poinformował GIS, oznaczenie "najlepiej spożyć przed" wskazuje datę minimalnej trwałości produktu. Jest to data, po upływie której żywność zachowuje swoje właściwości, jednak należy liczyć się z pogorszeniem jej jakości (np. konsystencji czy smaku) – napisał GIS.

Zostało podkreślone, że spożycie takiego produktu "nie jest niebezpieczne dla zdrowia".

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Oznaczenie "należy spożyć do" dotyczy bezpieczeństwa produktu. Oznacza termin przydatności do spożycia – wyjaśnił sanepid.

"Wskazana data określa termin, po którego upływie, z punktu widzenia bezpieczeństwa, produkt nie nadaje się do spożycia, nawet jeśli ma niezmieniony wygląd i zapach" – zaznaczył GIS.

(Ministerstwo Zdrowia)

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Płatna współpraca z marką PAP
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze