Trwa ładowanie...

GIS przypomina, czym różni się oznaczenie "należy spożyć do" i "najlepiej spożyć przed"

Partner materiału: PAP

Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że oznaczenia "należy spożyć do" i "najlepiej spożyć przed" widoczne na opakowaniach produktów spożywczych nie oznaczają tego samego. Jakie są różnice?

spis treści

1. Oznaczenia żywności

Na produktach spożywczych znajdziemy dwa rodzaje oznaczeń – ''należy spożyć do'' (dotyczy jakości produktu) i ''najlepiej spożyć przed'' (dotyczy bezpieczeństwa produktu) – podał w środę na Twitterze Główny Inspektorat Sanitarny.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Jak poinformował GIS, oznaczenie "najlepiej spożyć przed" wskazuje datę minimalnej trwałości produktu. Jest to data, po upływie której żywność zachowuje swoje właściwości, jednak należy liczyć się z pogorszeniem jej jakości (np. konsystencji czy smaku) – napisał GIS.

Zostało podkreślone, że spożycie takiego produktu "nie jest niebezpieczne dla zdrowia".

Oznaczenie "należy spożyć do" dotyczy bezpieczeństwa produktu. Oznacza termin przydatności do spożycia – wyjaśnił sanepid.

"Wskazana data określa termin, po którego upływie, z punktu widzenia bezpieczeństwa, produkt nie nadaje się do spożycia, nawet jeśli ma niezmieniony wygląd i zapach" – zaznaczył GIS.

(Ministerstwo Zdrowia)

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Partner materiału: PAP
GIS przypomina, czym różni się oznaczenie "należy spożyć do" i "najlepiej spożyć przed"
GIS przypomina, czym różni się oznaczenie "należy spożyć do" i "najlepiej spożyć przed" (East News)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.