GIS wycofuje czekoladę. Wykryto w niej rakotwórczy tlenek etylenu
W partii czekolady została znaleziona szkodliwa substancja, tlenek etylenu. GIS apeluje, by nie spożywać partii produktu określonych w komunikacie.
1. Tlenek etylenu – czym jest
"Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez bułgarską firmę Bio Benjamin Ltd. wycofaniu niektórych partii czekolady" – możemy przeczytać w komunikacie na rządowej stronie GIS.
Przyczyną wycofania partii produktu jest skażenie składnika czekolady – sproszkowanego imbiru – tlenkiem etylenu.
Tlenek etylenu to środek odkażający i dezynfekujący. Używa się go także przy produkcji rozpuszczalników, tekstyliów czy różnego rodzaju detergentów.
Może być rakotwórczy, działać teratogennie na płód czy powodować oparzenia chemiczne.
Tlenek etylenu jest zakazany przez Unię Europejską – nie można spożywać skażonej nim żywności, podlega ona utylizacji.
2. Szczegóły dotyczące wycofanego produktu
GIS podał szczegóły dotyczącego skażonego tlenkiem etylenu produktu.
- Nazwa produktu: Benjamissimo Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g
- Nazwa produktu wg systemu Eko-Wital: Czekolada wegańska HE z kurkumą, imbirem i cytryną BIO, 60 g.
- Kod EAN: 3800500804996
- Numery partii: 21147, 21161
- Data minimalnej trwałości: 27.05.2022, 10.06.2022
- Producent: Bio Benjamin Ltd.
- Dystrybutor: Eko – Wital Sp. z.o.o., ul. Staniewicka 5, 03-310 Warszawa
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl