Gołąbki dla alergika
To świetne danie dla alergików: bez jajek, mleka i glutenu. Gołąbki są smaczne, a informacje o trudzie ich zawijania – nieprawdziwe. Można je zrobić chyba z każdego rodzaju mięsa.
Składniki gołąbków:
- kapusta włoska – ok. 1,5 kg,
- 1 kg karkówki (lub innego dozwolonego mięsa – nie chudego),
- 2 garści białego ryżu długoziarnistego,
- duża cebula,
- łyżka smalcu,
- sól i pieprz do smaku.
Sos:
- 2 łyżki smalcu lub oleju,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- woda z gotowanych gołąbków,
- mały przecier pomidorowy.
Przepis na gołąbki:
Mięso zmielić, ryż namoczyć w wodzie przez pół godziny. Cebulę pokroić w kosteczkę i zbrązowić na smalcu. Wszystko wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Z kapusty odrzucić pierwsze, nieładne liście i wyciąć głąb. Tak przygotowaną kapustę zalać wrzątkiem i blanszować, zdejmując po kolei liście, które już nieco zmiękły.
By było łatwiej zawijać gołąbki, należy ściąć nożem gruby "pień" przechodzący przez środek liścia. Na każdy liść nakładać farsz i zawijać podobnie jak sajgonki (dwa boki złożyć i zrolować gołąbek). Następnie gołąbek zawinięty w jeden liść położyć na drugim liściu i zawinąć w ten sam sposób. Gotowe ułożyć w garnku i zalać osoloną, wrzącą wodą z blanszowania kapusty (muszą być całe przykryte wodą). Gotować 30-40 minut, w zależności od wielkości gołąbków.
Sos: lekko przyciemnić mąkę w suchym rondelku, dodać tłuszcz, wymieszać i dolać tyle wody, w której gotowały się gołąbki, by uzyskać niezbyt gęsty sos. Dodać przecieru do smaku, zagotować. Przed podaniem polać gołąbki sosem.
PS Robiąc gołąbki dla niealergików, można moczyć ryż w mleku, a do farszu dodać jajko.
Zobacz także przepis na naleśniki dla alergika.