Kapusta - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni

Kapusta to nieodłączny element kuchni polskiej – jemy ją zasmażaną, w kapuśniaku, bigosie i pierogach. Wydaje nam się pospolita i niezbyt ciekawa, jednak warto po nią sięgać ze względu na lecznicze właściwości. W tradycyjnej medycynie ludowej uchodziła za cudowne lekarstwo, dlatego warto wiedzieć, co zawiera i na jakie problemy ze zdrowiem pomaga.

Kapusta - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchniKapusta - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Sylwia Stachura

Charakterystyka kapusty

Kapusta to warzywo z rodziny kapustowatych, do których należą również brukselka, brokuły, kalarepa i jarmuż. Najbardziej znana i najczęściej wykorzystywana w kuchni jest kapusta biała, ale w sklepach i na bazarach bez problemu dostaniemy też kapustę czerwoną, kapustę pekińską czy kapustę włoską.

Warzywo pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i było bardzo popularne w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie już wtedy uważano je za lek na choroby wątroby, płuc i stawów. Do Polski trafiło w XIV wieku za sprawą Niemców.  Bardzo szybko doceniliśmy walory smakowe kapusty i zaczęliśmy ją kwasić.

Wartości odżywcze kapusty

Kapusta należy do bardzo mało kalorycznych warzyw – w 100 g jest tylko 29 kcal. Ponadto jest bogatym źródłem cennych składników mineralnych, takich jak: fosfor, siarka, potas, miedź, mangan, wapń. W zewnętrznych liściach znajduje się też duża dawka żelaza i kwasu foliowego.

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Nie każdy z nas wie, że główka kapusty to prawdziwa skarbnica witamin. Zawiera bardzo dużo witaminy C (porównywalnie do cytryny) oraz witamin z grupy B). Znajdziemy w niej też prowitaminę A, witaminy E, K, PP

Właściwości lecznicze kapusty

Jakie korzyści dla zdrowia wynikają z jedzenia kapusty? Przede wszystkim dzięki niej możemy wzmocnić układ odpornościowy. Kompleks witamin i minerałów znajdujących się w tym warzywie pozytywnie działa na naszą odporność i pozwala organizmowi bronić się przed atakami wirusów i bakterii, zwłaszcza w sezonie największej liczby zachorowań na przeziębienia i grypę.

Chociaż kapusta ma opinię warzywa, które wywołuje wzdęcia i jest ciężkostrawne, tak naprawdę dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Surowe liście kapusty korzystnie działają na przewód pokarmowy i są pomocne w łagodzeniu dolegliwości związanych z układem pokarmowym (takich jak nieżyt żołądka, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba wrzodowa. Uważa się, że jedząc ją regularnie, można uniknąć zgagi i zaparć. Ma też pozytywny wpływ na wątrobę, woreczek żółciowy oraz nerki. Dania z kapustą bywają ciężkostrawne, ale to wina dodatków (tłustych mięs, oleju), a nie samego warzywa.

Jak jeść kapustę, by skorzystać z jej dobroczynnych właściwości? Najwięcej wartości ma oczywiście w stanie surowym, dlatego w naszej diecie powinny często znajdować się przyrządzone z niej surówki. Bardzo dużo cennych substancji ma też sok ze świeżej kapusty, który jest szczególnie polecany do odtruwania organizmu (np. w chorobie alkoholowej, przy wrzodach żołądka).

Nie zapominajmy również o królowej naszych stołów, czyli kiszonej kapuście. Kiszona kapusta ma ona właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dlatego warto ją jeść w czasie przeziębienia. W takiej formie ma też więcej witaminy C niż surowa i zawiera kwas mlekowy, który świetnie oczyszcza jelita.

Warto wiedzieć, że można też stosować ją zewnętrznie. Okłady z liści kapusty to znany od wieków sposób leczenia różnych dolegliwości. Wykorzystuje się je najczęściej na uszkodzenia skóry, czyli oparzenia, wrzody, rany, odmrożenia, ukąszenia owadów, stłuczenia. Okłady ze świeżych, zmiażdżonych liści można też stosować na obrzęki przy zwichnięciach czy zapaleniu stawów. Poza tym taki okład może pomóc na kaszel i katar (przykładany do klatki piersiowej). Lecznicze kompresy można też układać na podbrzuszu, aby pozbyć się zapalenia pęcherza, kolki nerkowej, dolegliwości trawiennych.

Zastosowanie kapusty w kuchni

Kapusta to warzywo popularne w całym kraju, a każdy region może się poszczycić własnym daniem z jej dodatkiem. Warzywo najczęściej je się na surowo w formie surówek (również z kiszonej kapusty), ale też gotowane, smażone i duszone.

Zobacz także:

Warto przygotować tradycyjne polskie dania, czyli gołąbki, bigos i kapuśniak. Jeśli chcemy trochę poeksperymentować, to możemy spróbować potraw chińskich, w których pełni ważną rolę. Pamiętajmy, aby gotować ją krótko i bez przykrycia. Aby uniknąć wzdęć i zgagi, do dań z kapusty należy dodawać kminek i majeranek.

Kapusta kojarzy nam się z ciężkimi i bardzo sycącymi daniami, ale warto zmienić ten wizerunek. Lubisz zielone koktajle ze szpinakiem albo jarmużem? Z liści tego pospolitego warzywa również można wycisnąć sok lub przyrządzić smaczny koktajl z kapustą.

Przepisy z kapustą

Pikantna kapusta smażona z czosnkiem i imbirem

  • 1 mała główka kapusty białej, poszatkowana,
  • 1 cebula, pokrojona w piórka,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 1 kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm), starty,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża kolendra lub dymka do dekoracji.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z olejem sezamowym, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż stanie się miękka. Dodaj czosnek, imbir oraz płatki chili i smaż przez minutę, aż zaczną intensywnie pachnieć. Wrzuć kapustę na patelnię, dodaj sos sojowy, sól i pieprz. Smaż na dużym ogniu przez około 5-7 minut, aż kapusta lekko się zrumieni, ale pozostanie chrupka.

Podawaj od razu, posypując świeżą kolendrą lub dymką. Idealnie pasuje jako dodatek do dań azjatyckich lub jako samodzielna, lekko pikantna przekąska.

Kapuśniak na wędzonym boczu i ziemniakach

  • 500 g białej kapusty, poszatkowanej,
  • 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę,
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki,
  • 1 pietruszka, pokrojona w plasterki,
  • 3-4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól, pieprz i majeranek do smaku,
  • świeży koperek do dekoracji.

W dużym garnku podsmaż boczek na średnim ogniu, aż będzie rumiany i chrupiący. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut. Dodaj marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, a po chwili kapustę. Wymieszaj i chwilę podsmaż. Wlej bulion, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.

Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj gorący kapuśniak posypany świeżym koperkiem – idealny na chłodne dni!

Sałatka z czerwoną kapustą, jabłkiem i orzechami

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty, poszatkowanej,
  • 1 duże jabłko, pokrojone w cienkie plasterki,
  • 1 marchewka, starta na tarce,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, lekko posiekanych,
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

W dużej misce wymieszaj czerwoną kapustę, jabłko, marchewkę i orzechy.

W osobnej miseczce przygotuj dressing, łącząc oliwę z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Polej sałatkę dressingiem i dokładnie wymieszaj.

Przed podaniem posyp sałatkę natką pietruszki. To chrupiąca i orzeźwiająca propozycja, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska!

Ile kalorii ma surowa kapusta pastewna?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 36 g (1 szklanka, pokrojona)
Wartość energetyczna32,0 kcal11,52 kcal
Białko3,02 g1,09 g
Węglowodany5,42 g1,95 g
Cukier0,46 g0,17 g
Błonnik4,00 g1,44 g
Tłuszcz0,61 g0,22 g
Tłuszcze nasycone0,06 g0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone0,03 g0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone0,20 g0,07 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C35,3 mg12,71 mg
Równoważnik folianów129 µg46,4 µg
Witamina B1 - tiamina0,05 mg0,02 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,13 mg0,05 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,74 mg0,27 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,27 mg0,10 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,17 mg0,06 mg
Witamina B9 - kwas foliowy129 µg46,4 µg
Witamina B4 - cholina23,2 mg8,35 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A5,019 i.u.1,807 i.u.
Witamina A251 µg RAE90,4 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten14,00 µg5,04 µg
Beta karoten2,991 µg1,077 µg
Beta-kryptoksantyna28,0 µg10,08 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna4,323 µg1,556 µg
Witamina E2,26 mg0,81 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K437 µg157 µg
Wapń232 mg83,5 mg
Żelazo0,47 mg0,17 mg
Magnez27,0 mg9,72 mg
Fosfor25,0 mg9,00 mg
Potas213 mg76,7 mg
Sód17,00 mg6,12 mg
Cynk0,21 mg0,08 mg
Miedź0,05 mg0,02 mg
Mangan0,66 mg0,24 mg
Selen1,30 µg0,47 µg
Woda89,6 g32,3 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka