Gołąbki z mięsem z indyka
Dieta lekkostrawna wcale nie musi być mdła i papkowata. Propozycja dania z pewnością zadowoli gusta najbardziej wybrednych. Dlaczego warto je przygotować? Zawiera mało kalorii i złego cholesterolu, a nawet nieduża porcja dostarczy sporą ilość pełnowartościowego białka, witaminy B12 i cynku zwanego potocznie pierwiastkiem piękna. Cynk zawarty w potrawie na znaczący wpływ na kondycje skóry, włosów i paznokci a poza tym hamuje nadmierny apetyt.
Składniki
- 3 liście kapusty,
- 10 dag mielonego mięsa z indyka,
- 1 łyżka ryżu,
- 1 cebulka,
- rzodkiewki, koper,
- jogurt,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Cebulkę obrać, posiekać, wymieszać z ryżem. Połączyć z mięsem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Liście kapusty zalać wrzątkiem, po 3 minutach osączyć, rozłożyć na desce. Napełnić je farszem i zawinąć. Gotować w osolonym wrzątku (ok. 15-20 minut). Wyjąć, udekorować koperkiem i pokrojonymi w krążki rzodkiewkami. Do jogurtu dodać kilka łyżek wywaru, w którym gotowały się gołąbki, przyprawić solą, sosem polać gołąbki.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 186,1 kcal |
Białka | 16,8 g |
Tłuszcze | 1,99 g |
Cholesterol | 28,5 mg |
Węglowodany | 28,60 g |
Błonnik | 3,84 g |
Witamina A | 20,2 µg |
Witamina C | 65,52 mg |
Komentarz
Tak przygotowane gołąbki to świetna propozycja dla osób dbających o swój wygląd i każdy szczegół zdrowej i lekkiej kuchni. Polecana w dietach bogatobiałkowych.