Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Gołąbki z mięsem z indyka

Avatar placeholder
16.03.2017 00:33
Gołąbki z mięsem z indyka
Gołąbki z mięsem z indyka (Zdjęcie autorstwa Amy Ross / CC BY-ND 2.0)

Dieta lekkostrawna wcale nie musi być mdła i papkowata. Propozycja dania z pewnością zadowoli gusta najbardziej wybrednych. Dlaczego warto je przygotować? Zawiera mało kalorii i złego cholesterolu, a nawet nieduża porcja dostarczy sporą ilość pełnowartościowego białka, witaminy B12 i cynku zwanego potocznie pierwiastkiem piękna. Cynk zawarty w potrawie na znaczący wpływ na kondycje skóry, włosów i paznokci a poza tym hamuje nadmierny apetyt.

Składniki

  • 3 liście kapusty,
  • 10 dag mielonego mięsa z indyka,
  • 1 łyżka ryżu,
  • 1 cebulka,
  • rzodkiewki, koper,
  • jogurt,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Cebulkę obrać, posiekać, wymieszać z ryżem. Połączyć z mięsem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Liście kapusty zalać wrzątkiem, po 3 minutach osączyć, rozłożyć na desce. Napełnić je farszem i zawinąć. Gotować w osolonym wrzątku (ok. 15-20 minut). Wyjąć, udekorować koperkiem i pokrojonymi w krążki rzodkiewkami. Do jogurtu dodać kilka łyżek wywaru, w którym gotowały się gołąbki, przyprawić solą, sosem polać gołąbki.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie186,1 kcal
Białka16,8 g
Tłuszcze1,99 g
Cholesterol28,5 mg
Węglowodany28,60 g
Błonnik3,84 g
Witamina A20,2 µg
Witamina C65,52 mg

Komentarz

Tak przygotowane gołąbki to świetna propozycja dla osób dbających o swój wygląd i każdy szczegół zdrowej i lekkiej kuchni. Polecana w dietach bogatobiałkowych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze