Golonka z indyka
Golonka wcale nie musi ociekać tłuszczem. Mięso przyprawione ostrą papryką i cynamonem podniesie temperaturę ciała, rozgrzeje nas od wewnątrz i pobudzi przemianę materii.
Składniki
- 1 podudzie z indyka,
- główka czosnku,
- 1 cebula,
- 2 łyżki papryki ostrej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pieprz, sól.
Sposób wykonania
Podudzie umyć i nafaszerować połową główki czosnku i cebulą pokrojoną w kostkę. Drugą połowę czosnku zmielić, dodać paprykę, sól, pieprz, cynamon i trochę wody. Wymieszać i natrzeć gicz. Owinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 180°C przez 2 godziny.
Komentarz
Potrawa zawiera małe ilości tłuszczu, a co za tym idzie złego cholesterolu . Indyk pieczony zachowuje większe wartości odżywcze i dostarcza dużo pełnowartościowego białka . Zaletą tego posiłku jest stosunkowo niska zawartość kalorii i działanie odkażające. Danie polecane smakoszom mięs pragnącym obniżyć masę ciała i zmniejszyć ilość spożywanego tłuszczu.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.