Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Gorący napój imbirowy
Nie każdy lubi korzenny smak imbiru i przyrządzanego z niego napoju. Warto jednak pamiętać, że roślina ta zawiera wiele cennych składników mineralnych, m.in. wapń, magnez, fosfor i potas. W połączeniu z cytryną zawierającą spore ilości witaminy C, może być doskonałym napojem na przeziębienie. Warto pamiętać jednak, że imbiru nie mogą spożywać kobiety w ciąży i karmiące oraz chorzy na wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowy.
Składniki:
- 100 g świeżego korzenia imbiru,
- 1 cytryna,
- 2-3 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
Świeży, nieobrany imbir włóż do garnka i zalej 1/2 l zimnej wody, następnie dodaj sok i skórkę z cytryny. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut, a pod koniec osłódź odrobiną miodu.