Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Gorący napój imbirowy

Avatar placeholder
30.06.2015 08:29
Gorący napój imbirowy
Gorący napój imbirowy (Zdjęcie napoju imbirowego / Shutterstock)

Nie każdy lubi korzenny smak imbiru i przyrządzanego z niego napoju. Warto jednak pamiętać, że roślina ta zawiera wiele cennych składników mineralnych, m.in. wapń, magnez, fosfor i potas. W połączeniu z cytryną zawierającą spore ilości witaminy C, może być doskonałym napojem na przeziębienie. Warto pamiętać jednak, że imbiru nie mogą spożywać kobiety w ciąży i karmiące oraz chorzy na wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowy.

Składniki:

  • 100 g świeżego korzenia imbiru,
  • 1 cytryna,
  • 2-3 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Świeży, nieobrany imbir włóż do garnka i zalej 1/2 l zimnej wody, następnie dodaj sok i skórkę z cytryny. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut, a pod koniec osłódź odrobiną miodu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze