Gotowana pierś z kurczaka z warzywami
Im więcej kolorów na talerzu tym lepiej. Potrawa pełna różnorodnych warzyw jest gwarancją witamin i błonnika. Błonnik ten sprawia, że nawet po niewielkiej porcji wystąpi uczucie sytości a ponadto reguluje prace jelit lecząc zaparcia. Dzięki odrobinie masła organizm bez problemu wchłonie witaminy A, D, E i K, czyli te które rozpuszczają się tylko w obecności tłuszczu. Korzystnie wpływają one na odporność organizmu, stan skóry i wzrok.
Składniki
- 15 dag mięsa z kurczaka,
- pęczek włoszczyzny,
- brukselka,
- sól, pieprz,
- ½ łyżeczki masła.
Sposób przygotowania
Włoszczyznę oczyścić, dokładnie umyć, osączyć, rozdrobnić. Warzywa włożyć do garnka, ugotować w małej ilości wody, a kiedy będą miękkie wyjąć i osączyć. Do wywaru włożyć umyte i osuszone mięso. Ugotować. Wyjąć na talerz i obłożyć warzywami. Na wierzchu położyć kawałek masła.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 241,75 kcal |
Białka | 37,00 g |
Tłuszcze | 6,75 g |
Cholesterol | 99,4 mg |
Węglowodany | 15,42 g |
Błonnik | 7,76 g |
Witamina C | 73,58 mg |
Witamina A | 961,5 µg |
Komentarz
Danie jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Może być spożywane nawet przez dzieci, osoby starsze oraz wspomagająco w leczeniu chorób przewodu pokarmowego.