Grillowane tofu
Tofu z rusztu to ciekawy sposób na przegryzkę między posiłkami, a także w ramach przystawki. Nie jest to skomplikowany przepis. Ponadto tofu jest bardzo zdrowe.
Składniki:
Przygotowanie:
W głębokim talerzu zmieszaj oliwę, sól, paprykę i pieprz. Obtocz w mieszance kawałek tofu i wrzuć na ruszt. Jeśli nie używasz grilla, możesz spokojnie zrobić danie na patelni lub maszynce elektrycznej. Cebulę posiekaj drobno i obłóż nią tofu z jednej, a po przekręceniu z drugiej strony. To samo dotyczy tofu z patelni. Tofu powinno smażyć się około 7-10 minut z każdej strony. Podawaj z sałatką warzywną i ryżem.
Komentarz:
Poza pełnowartościowym białkiem tofu zawiera lecytynę, fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Dzięki takiemu składowi, tofu wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, wątroby, nerek i wpływa na obniżenie cukru we krwi. Serek tofu sam w sobie nie ma wyraźnego smaku, dlatego warto go doprawiać lub podawać z mięsem. Wywodzi się z kuchni azjatyckiej, jednak bardzo dobrze przyjął się na gruncie europejskim.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.