Trwa ładowanie...

Groszek cukrowy – właściwości i zastosowanie. Jak jeść słodki groszek?

Avatar placeholder
06.04.2020 15:29
Groszek cukrowy – właściwości i zastosowanie. Jak jeść słodki groszek?
Groszek cukrowy – właściwości i zastosowanie. Jak jeść słodki groszek?

Groszek cukrowy to smaczne, a zarazem niskokaloryczne warzywo. Można go jeść na surowo, razem ze strączkiem. Traktuje się go jako zdrową przekąskę oraz dodatek do dań głównych i sałatek. Ponieważ warzywo ma liczne właściwości prozdrowotne, warto włączyć go do swojego jadłospisu. Jak wykorzystać groszek cukrowy?

spis treści

1. Właściwości groszku cukrowego

Groszek cukrowy to odmiana groszku zielonego. Jego niewielkie, lekko spłaszczone strączki są znane i cenione od wieków. Początkowo warzywo uprawiano go w Chinach i w Indiach, do Europy trafił w średniowieczu. Niegdyś słodki groszek gościł na królewskich stołach. Dziś jest popularny i szeroko dostępny. Można go uprawiać w ogródku lub w skrzynce na balkonie.

Groszek cukrowy, warzywo o kilkucentymetrowych strąkach i niewielkich ziarnach w środku jest wartościowym elementem codziennej diety. Warzywo posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Zawiera antyoksydanty, które hamują proces starzenia się organizmu, wzmacniają odporność i hamują proces rozwoju nowotworów. Zawarta w nim luteina ma dobroczynny wpływ na wzrok, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

Groszek cukrowy jest źródłem białka, stad powinni po niego sięgać wegetarianie, weganie i sportowcy. Ponadto warzywo to zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy C, A, E i K. W groszku cukrowym można znaleźć też minerały, takie jak, żelazo, potas, fosfor, cynk, magnez i wapń.

Zobacz film: "Kiełki - na czas wiosennego przesilenia"

Groszek cukrowy dostarcza węglowodany złożone. Ponieważ te przed długi czas utrzymują poziom cukru we krwi na optymalnym poziomie, warzywo jest doskonałym źródłem energii. Ale to nie wszystko. Słodki groszek zawiera również błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego, ma pozytywny wpływ na układ krążenia i gospodarkę węglowodanową, obniża poziom cholesterolu LDL oraz stężenie glukozy we krwi.

Ponieważ warzywo nie tylko przyspiesza metabolizm, ale i jest niskokaloryczne (100 g groszku zawiera 42 kcal), polecany jest osobom dbającym o linię oraz odchudzającym się. Sprawdzi się idealnie jako przekąska pomiędzy posiłkami lub jako dodatek na diecie redukcyjnej. Warzywo mogą spożywać cukrzycy, ze względu na jego niski indeks glikemiczny (IG=45)

2. Jak jeść groszek cukrowy?

Groszek cukrowy można jeść na surowo i to razem ze strąkiem, ponieważ wewnątrz jest pozbawiony pergaminowej wyściółki. Jest smaczny. Jego strąki, młode listki oraz pędy groszku są mięsiste, soczyste, chrupiące, stąd sprawdzają się zarówno w roli przekąski, jak i dodatku do obiadu. Potrawy z groszku cukrowego są szybkie i proste w przygotowaniu.

Warzywo można gotować na parze lub w wodzie na półtwardo i na miękko, a także smażyć. Aby zachować jego intensywną barwę, można do gotującego się groszku odrobinę octu lub kwasku cytrynowego. Przed zjedzeniem strąków wystarczy dokładnie je umyć, obciąć końcówki i pozbawić je grubych włókien.

Groszek cukrowy pasuje do mięs i dań rybnych. Doskonale komponuje się z innymi warzywami w zupach, zapiekankach, sałatkach i surówkach oraz wytrawnych tartach. Bywa dodawany do dań jednogarnkowych lub na patelnię.

Groszek cukrowy najwięcej właściwości odżywczych zachowuje jedzony na surowo, bez obróbki termicznej (można go jeść ze skórką). Aby zminimalizować utratę cennych składników odżywczych, należy przechowywać go w lodówce, koniecznie w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można go również mrozić. Aby zminimalizować straty cennych dla zdrowia składników, warto kupić świeży groszek cukrowy i zjeść go tego samego dnia.

3. Groszek cukrowy przepisy

Groszek cukrowy to wdzięczny produkt. Można z niego zrobić zupę, drugie danie, przekąskę lub potraktować jako przegryzkę, dodając na przykład tylko oliwię, sól i pieprz. Z groszku cukrowego można ugotować fantastyczną zupę jarzynową lub zupę krem, na przykład z zielonych warzyw. Na drugie danie poleca się pieczony groszek z dodatkiem oliwy, parmezanu lub koziego sera, doprawiony rozmarynem, solą i pieprzem. Podaje się go z ryżem lub ziemniakami. Świetnie smakuje również groszek cukrowy ze spaghetti z cukinii i migdałami.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie sałatki z groszkiem cukrowym, której bazę stanowi sałata: lodowa, roszponka lub rukola, z sosem na bazie oliwy, z miodem i czosnkiem. Można do niej dodać ulubione dodatki. Kolejny przepis na groszek cukrowy zawiera takie składniki jak: świeże strąki, mięta, sok z cytryny, prażone migdały i orzeszki piniowe.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze