Groźny niedobór selenu
Już pod koniec XX wieku stwierdzono zależność pomiędzy obniżonym poziomem selenu we krwi a zachorowalnością na nowotwory. Najnowsze badania pokazują, że w Polsce na zbyt niski poziom tego pierwiastka w organizmie cierpi 60 proc. kobiet oraz 90. proc mężczyzn. Szybka diagnostyka tego niedoboru może uchronić nas przed rakiem.
1. Toksyczny selen?
Selen jako pierwiastek odkryto w 1817 roku. Z powodu zatruć zwierząt wypasanych na glebach o jego wysokim stężeniu, traktowano go jako substancję trującą. Ludzie mieszkający niedaleko hodowli skarżyli się natomiast na wypadanie włosów, osłabione paznokcie czy zmiany skórne. Dopiero badania z końca ubiegłego wieku wykazały dobroczynne działanie selenu.
2. Wpływ selenu na organizm
Antynowotworowe działanie selenu nie jest jeszcze do końca wyjaśnione. Prawdopodobnie ma to związek z silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, które hamują namnażanie się wolnych rodników. Selen, jako antyoksydant, niweluje procesy utleniania w komórkach, chroni je przed deformacjami i uszkodzeniami DNA. Jest także tarczą dla chromosomów, które zawierają materiał genetyczny. Dzięki temu pierwiastek ten wspiera prawidłowy rozwój tkanek.
Selen jest bardzo cennym pierwiastkiem, który wpływając na produkcję przeciwciał, makrofagów oraz limfocytów, chroni układ immunologiczny. Walczy z wirusami i bakteriami, np. z opryszczką czy półpaścem. W ten sposób obniża ryzyko zachorowalności na raka narządów wewnętrznych. Działa także na stany zapalne, zabija pleśń oraz mytotoksyny. Pierwiastek oczyszcza z toksyn oraz bierze udział w procesie produkcji plemników.
3. Symptomy niedoboru selenu
Najczęstszymi objawami niedoboru selenu są:
- chroniczne zmęczenie,
- osłabienie pracy mięśni,
- brak odporności,
- częste infekcje,
- opryszczka,
- problemy z płodnością u mężczyzn,
- stany zapalne skóry.
4. Gdzie znajdziemy selen?
Selen w warunkach naturalnych występuje w pożywieniu: w soli morskiej, w borowikach, orzechach brazylijskich, nerkowcach, owocach morza, śledziach, czosnku, cebuli, zbożach, a także w pełnoziarnistym pieczywie. Jego ilość uzależniona jest od gleby i wody, np. w Polsce jest go bardzo mało. To właśnie dlatego zdecydowana większość mężczyzn i ponad połowa kobiet w Polsce cierpi na niedobór. Ciekawostką jest fakt, że spożywanie słodyczy skutecznie hamuje przyswajanie się tego pierwiastka.
Samodzielna suplementacja selenu jest niewskazana. Jego zbyt duże stężenie w organizmie powoduje bowiem działania niepożądane, tj. nadciśnienie, cukrzycę typu 2 czy zaburzenia gospodarki lipidowej.
W Polsce stworzono nowatorski projekt badania poziomu selenu w organizmie. Jego twórcą jest prof. Jan Lubiński – specjalista w dziedzinie genetyki molekularnej oraz patologii.
5. Selen dla kobiet
Selen w pożywieniu powinien być przyjmowany przez kobiety w ciąży. Wspiera on układ nerwowy oraz immunologiczny dziecka już od pierwszych dni po zapłodnieniu. Stosowanie tego pierwiastka zalecane jest także kobietom przechodzącym menopauzę, ponieważ niweluje jej symptomy wpływające na jakość życia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl