Groźny niedobór. Zwiększa ryzyko cukrzycy, raka i chorób serca

Choć w rankingu diet na 2023 rok dieta ketogeniczna uplasowała się niemal na samym końcu listy, to wciąż ma wielu zwolenników. Tymczasem badania wskazują, że wraz z eliminacją owianych złą sławą węglowodanów, z diety znika coś jeszcze. I to właśnie niedobór tego składnika może się przyczyniać do podwyższonego ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2., a nawet raka.

Ograniczenie węglowodanów w diecie nie zawsze przysłuży się naszemu zdrowiuOgraniczenie węglowodanów w diecie nie zawsze przysłuży się naszemu zdrowiu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Keto i low carb wcale nie takie zdrowe

Wysokotłuszczowe i niskowęglowodanowe diety mają wielu zwolenników. Pierwotnie dieta ketogeniczna powstała w 1921 jako sposób na ograniczenie trudnych do opanowania napadów padaczkowych u dzieci. W takiej wersji w 90 proc. składała się z tłuszczu, a węglowodany stanowiły zaledwie cztery proc. W obecnych formułach w diecie keto węglowodany stanowią od pięciu do dziesięciu proc., w wersjach mniej restrykcyjnych, czyli dietach niskowęglowodanowych – około 15 proc.

- Zdrowa dieta dorosłych powinna zawierać od 45 proc. do 65 proc. węglowodanów w ramach dziennego spożycia, co odpowiada około 200 g do 300 g dziennie. Węglowodany zawierają około 4 kcal/gram (17 kJ/g) - tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie prof. dr hab. Ewa Stachowska, kierownik Katedry i Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

- Błonnik jest również ważnym węglowodanem. Zdrowe osoby dorosłe powinny spożywać około 30 g błonnika dziennie - dodaje ekspertka.

Najlepsze źródła błonnika

Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia w publikacji "Czy wiesz, ile potrzebujesz węglowodanów?" zwracają uwagę, że ich niedostatek w diecie może prowadzić do zaburzeń metabolicznych, hipoglikemii czy niedoborów żywieniowych, chorób układu sercowo-naczyniowego, hiperlipidemii, problemów z jelitami, w tym uchyłkowatości.

Badanie opublikowane we "Frontiers in Nutrition" wskazuje, że diety ketogeniczne mogą być przydatne u osób z padaczką lekooporną, pomagać w spadku masy ciała (ale nie bardziej niż inne diety), czy obniżać poziom glukozy we krwi, chociaż ich skuteczność na tym polu maleje z biegiem miesięcy. Ponadto te diety, w których zawartość węglowodanów jest wyjątkowo niska, wiążą się z szeregiem skutków ubocznych: wzrostem cholesterolu LDL, większym ryzykiem urodzenia dziecka z wadą cewy nerwowej w przypadku ciężarnych, wreszcie większym ryzykiem chorób przewlekłych: chorób sercowo-naczyniowych, raka, cukrzycy i choroby Alzheimera. Naukowcy wiążą to z niedostatkiem warzyw, produktów pełnoziarnistych, owoców i roślin strączkowych.

W niedawno opublikowanym artykule na łamach "The American Journal of Clinical Nutrition" naukowcy, porównując dietę keto z dietą śródziemnomorską w grupie osób z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym, doszli do podobnych wniosków. Dieta keto "miała również potencjalne niekorzystne ryzyko związane z podwyższonym poziomem cholesterolu LDL i niższym spożyciem składników odżywczych wskutek unikania roślin strączkowych, owoców i pełnego ziarna, a także była mniej zrównoważona".

Znacznie ostrzej na temat diet niskowęglowodanowych wypowiadał się kilka lat temu prof. Maciej Banach, którego słowa zostały przytoczone w komunikacie prasowym European Society of Cardiology.

- Diety niskowęglowodanowe mogą być przydatne w krótkim okresie, aby schudnąć, obniżyć ciśnienie krwi i poprawić kontrolę poziomu glukozy we krwi, ale nasze badanie sugeruje, że w dłuższej perspektywie są one powiązane ze zwiększonym ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny oraz zgonów z powodu chorób układu krążenia, chorób naczyń mózgowych i raka – powiedział specjalista w dziedzinie kardiologii, hipertensjologii i lipidologii, założyciel i prezes Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego.

Przyznał też, że pewną rolę może odgrywać tutaj mniejsze spożycie błonnika oraz większe tłuszczów nasyconych, cholesterolu i białka zwierzęcego.

Gdy brakuje błonnika, rośnie ryzyko chorób

Prof. Stachowska zwraca uwagę, że na przestrzeni lat diety keto i niskowęglowodanowe przeszły sporą metamorfozę. Obecność tłuszczów nasyconych i cholesterolu zostało w nich poddane dyskusji, czego owocem są diety niskowęglowodanowe, ale bazujące na diecie śródziemnomorskiej. W nowoczesnym podejściu zawierają większą ilość warzyw oraz błonnika w postaci suplementacji.

Niedobór błonnika może powodować szereg problemów zdrowotnych
Niedobór błonnika może powodować szereg problemów zdrowotnych © Pixabay

- Klasyczna dieta keto ma zdecydowanie za mało błonnika i dramatycznie wpływa na mikrobiotę jelitową – dodaje.

Czy faktycznie błonik jest tak ważny?

- Błonnik to nie jest zapychacz jelit. To niejednorodna substancja o wielu właściwościach – mówi stanowczo dr n. o zdrowiu Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny w rozmowie z WP abcZdrowie.

- Zawsze porównuję go do drucianego zmywaka do czyszczenia garnków. Taki właśnie jest błonnik – przechodząc przez nasze jelita, oczyszcza je z toksyn, złogów. Usprawnia perystaltykę, zapobiega zaparciom, zmniejsza ryzyko poważniejszych problemów, a nawet wpływa na cerę – dodaje.

Tłumaczy, że może zapobiegać nowotworom jelita grubego, a także ograniczać wchłanianie glukozy do krwi, co może zarówno wspierać leczenie, jak i zapobiegać cukrzycy typu 2. czy inuslinooporności.

Pokazuje to zresztą metaanaliza opublikowana w "The Lancet". Dowiedziono dzięki niej, że u osób sięgających po produkty bogate w błonnik ryzyko cukrzycy i raka jelita grubego jest niższe o 15–31 proc., niższe jest też ryzyko śmierci z powodu udaru mózgu czy chorób serca.

- Z drugiej strony błonnik, niezależnie od typu, ma działanie odżywcze dla naszych bakterii jelitowych. Większość z nich wykorzystuje błonnik do własnych celów energetycznych, produkując cenne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. One odżywiają kolonocyty, oprócz tego regulują szereg różnych procesów w naszym organizmie poza jelitami – dodaje prof. Stachowska.

Takie węglowodany wybieraj

Które węglowodany są najlepsze? Prof. Stachowska mówi stanowczo, że ważna jest różnorodność.

- Węglowodany są zawarte w bardzo wielu produktach, nie ma ich tylko w tłuszczach. Są za to nawet w mięsie, jajkach, a także warzywach, owocach, ziarnach i orzechach. I sięganie po każde ze źródeł węglowodanów jest kluczowe, a wybór zależny od zapotrzebowania – mówi.

- Osoby na diecie czy z problemami zdrowotnymi takimi jak cukrzyca powinny unikać węglowodanów, w których znajdują się kondensacja cukrów prostych. Są to m.in. dojrzałe, bardzo słodkie owoce czy owoce suszone, białe pieczywo lub niektóre orzechy. Z drugiej strony są cenne źródła węglowodanów o niskiej zawartości cukrów prostych, jak owoce jagodowe czy orzechy włoskie – dodaje.

Z kolei dr Chruścikowska zaleca, by w diecie jak najczęściej pojawiały się pieczywo pełnoziarniste, grube kasze i – zgodnie z rekomendacjami WHO – co najmniej 400 g warzyw i owoców każdego dnia.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka