7 produktów, które mają więcej błonnika niż jabłka
Błonnik pokarmowy (włókna pokarmowe) to jeden ze złożonych węglowodanów. Nie jest on trawiony w układzie pokarmowym człowieka, niemniej ma bardzo istotny wpływ na organizm. W dobrze zbilansowanej diecie nie może zabraknąć produktów z błonnikiem.
Pobudza on wydzielanie śliny, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, a ponadto skraca czas pasażu jelitowego (reguluje wypróżnianie). Wydalanie mas kałowych następuje szybciej, co ma istotne znaczenie w profilaktyce chorób, tj. uchyłkowatość jelit, żylaki odbytu, nowotwory jelita grubego. Pomaga pozbyć się wzdętego brzucha i zaparć. Błonnik zapewnia ponadto uczucie sytości. Najwięcej błonnika znajduje się w produktach zbożowych, w warzywach i owocach, jak również w roślinach strączkowych.
Okazuję się jednak, że to nie jabłka zawierają go najwięcej, a więc śmiało możesz sięgać po te produkty.
Awokado
Awokado to owoc bardzo kaloryczny, a przy tym zdrowy i pożywny. Zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom złego cholesterolu. Wiele w nim również błonnika, potasu i witamin. Awokado obfituje również w przeciwutleniacze, które odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Zawarta w nim luteina wzmacnia oczy i poprawia jakość widzenia.
Maliny
Są smaczne, zdrowe i pełne aromatu. Przywodzą na myśl słoneczne lato. Są źródłem witaminy C, witaminy E, beta-karotenu, potasu, wapnia i wielu cennych dla zdrowia związków organicznych. Pozytywnie wpływają na odporność, łagodzą przebieg infekcji. Wykazują działanie moczopędne. Maliny stanowią cenny składnik diety odchudzającej, bo dostarczają niewiele kalorii, a zawarty w nich błonnik wspomaga pracę układu pokarmowego. Zjedzenie szklanki tych owoców na długo daje uczucie sytości.
Ciecierzyca
Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski) to doskonałe źródło nie tylko błonnika, ale też białka. Ta roślina strączkowa jest bardzo pożywna i wartościowa – obniża poziom cholesterolu we krwi, łagodzi zaparcia, sprzyja odchudzaniu. Dostarcza organizmowi m.in. wapń, fosfor, kwas foliowy, jak również witaminę C, witaminę A i witaminy z grupy B. Zawarty w ciecierzycy błonnik ogranicza wchłanianie cukru do krwi, stąd jest to roślina dobra dla diabetyków.
W ciecierzycy wiele jest też tryptofanu. Jest to aminokwas, który jest niezbędny do wytwarzania serotoniny, tzw. hormonu szczęścia.
Owies
Z owsa produkuje się kaszę i płatki owsiane. Oba te produkty warto włączyć do diety, nie tylko dlatego, że zachwycają ilością zawartego w nim błonnika. Mnóstwo w nich witamin i składników mineralnych, tj. potas, magnez, sód, miedź.
Beta-glutany, które znaleźć można w błonniku po ugotowaniu przyjmują postać śluzu o właściwościach żelujących. Pokrywają one ściany jelit chroniąc je przed infekcjami i podrażnieniami. Do pracy pobudzają ponadto układ odpornościowy, wspierając funkcjonowanie flory bakteryjnej.
Brokuły
Jedni go uwielbiają, inni – unikają jak mogą. Intensywnie zielony brokuł to jednak prawdziwa skarbnica zdrowia. Wiele w nim potasu, kwasu foliowego, witaminy A, witaminy C, wapnia. Warzywo to zawiera ponadto luteinę i zeaksantynę, substancje które pozwalają chronić wzrok.
Brokuły są wskazane w diecie cukrzyków (mają niski indeks glikemiczny). Jego regularne spożywanie zmniejsza ponadto ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Gruszki
Gruszki nadal pozostają w cieniu jabłek. A szkoda, bo te smaczne i soczyste owoce obfitują w wiele cennych dla zdrowia składników. Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod - pierwiastek niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy.
Gruszki są idealne dla osób dbających o linię. Nie tylko mają mało kalorii, ale też w większości składają się z wody. Zawierają ponadto spore ilości pektyn, które stanowią jedną z frakcji rozpuszczalnego włókna pokarmowego.
Granat
Granat to owoc egzotyczny, którego smak jest nie tylko intensywny, ale też – jak twierdzą zwolennicy naturalnych afrodyzjaków – ma zdolność pobudzania zmysłów. Największym skarbem granatów są jednak przeciwutleniacze, które hamują rozwój wolnych rodników.
W granacie kryje się wiele witamin i składników mineralnych, tj. żelazo, krzem, jod. Wiele w nim również błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego.
Sok z granatu dawniej stosowano w dolegliwościach trawiennych. Sięgać po ten owoc powinny osoby odchudzające się, bo dzięki jego spożywaniu redukcji ulega tkanka tłuszczowa i zmniejsza się apetyt.