Trwa ładowanie...

Grzane piwo z jajkiem. Idealne na przeziębienie

Avatar placeholder
Magda Rumińska 15.11.2020 20:22
Przepis na grzane piwo z jajkiem
Przepis na grzane piwo z jajkiem (123rf.com)

Grzane piwo z jajkiem to nie tylko świetny sposób na poprawienie sobie nastroju. Składniki zawarte w tym napoju działają rozgrzewająco i pomagają w walce z chorobą. Sprawdź, jak przygotować grzane piwo.

spis treści

1. Grzane piwo z jajkiem - przepis

Jesienią bardzo łatwo złapać przeziębienie. Po powrocie do domu, często jesteśmy przemarznięci i musimy się szybko ogrzać. Zamiast pić kolejną herbatę lub kawę warto wypróbować przepis na grzane piwo z jajkiem. Napój jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Przepis:

Zobacz film: "Zdrowotne właściwości piwa"
  • 1 szklanka piwa,
  • 3-4 goździki,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki pokrojonego drobno imbiru,
  • miód do smaku,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka cukru.

Piwo delikatnie przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawy i powoli podgrzewamy na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. W osobnym naczyniu ucieramy żółtko z cukrem. Powstały w ten sposób kogel-mogel przelewamy do gorącego piwa.

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?
Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia? [6 zdjęć]

Nauka pokazuje, że piwo może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, mimo że powszechnie jest kojarzone

zobacz galerię

Całość podgrzewamy przez chwilę i zdejmujemy z ognia. Dodajemy miód do smaku. Miód zachowuje swoje wartości odżywcze w temperaturze ok. 40-50°C, dlatego lepiej nie dodawać go do piwa zbyt wcześnie. Napój wypijamy zaraz po przygotowaniu.

2. Grzane piwo z jajkiem – wartości odżywcze

Cynamon, goździki i imbir znane są ze swoich właściwości rozgrzewających. Substancje w nich zawarte działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspomagają też działanie układu odpornościowego. Żółtko jaja i mód również są skarbnicą cennych substancji odżywczych.

Piwo zawiera też witaminy z grupy B, które mają działanie uspokajające i wyciszające. Najlepiej wybierać piwo niepasteryzowane, ponieważ nie zawiera konserwantów i jest bardziej neutralne w smaku. Przy wyborze piwa kierujemy się zasadą – im krótszy skład tym lepiej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze