Grzane piwo z jajkiem. Idealne na przeziębienie
Grzane piwo z jajkiem to nie tylko świetny sposób na poprawienie sobie nastroju. Składniki zawarte w tym napoju działają rozgrzewająco i pomagają w walce z chorobą. Sprawdź, jak przygotować grzane piwo.
1. Grzane piwo z jajkiem - przepis
Jesienią bardzo łatwo złapać przeziębienie. Po powrocie do domu, często jesteśmy przemarznięci i musimy się szybko ogrzać. Zamiast pić kolejną herbatę lub kawę warto wypróbować przepis na grzane piwo z jajkiem. Napój jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.
Przepis:
- 1 szklanka piwa,
- 3-4 goździki,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki pokrojonego drobno imbiru,
- miód do smaku,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka cukru.
Piwo delikatnie przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawy i powoli podgrzewamy na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. W osobnym naczyniu ucieramy żółtko z cukrem. Powstały w ten sposób kogel-mogel przelewamy do gorącego piwa.
Całość podgrzewamy przez chwilę i zdejmujemy z ognia. Dodajemy miód do smaku. Miód zachowuje swoje wartości odżywcze w temperaturze ok. 40-50°C, dlatego lepiej nie dodawać go do piwa zbyt wcześnie. Napój wypijamy zaraz po przygotowaniu.
2. Grzane piwo z jajkiem – wartości odżywcze
Cynamon, goździki i imbir znane są ze swoich właściwości rozgrzewających. Substancje w nich zawarte działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspomagają też działanie układu odpornościowego. Żółtko jaja i mód również są skarbnicą cennych substancji odżywczych.
Piwo zawiera też witaminy z grupy B, które mają działanie uspokajające i wyciszające. Najlepiej wybierać piwo niepasteryzowane, ponieważ nie zawiera konserwantów i jest bardziej neutralne w smaku. Przy wyborze piwa kierujemy się zasadą – im krótszy skład tym lepiej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl