Grzanki czosnkowe - składniki, przygotowanie, komentarz
Ta ciekawa przekąska może służyć zarówno jako przystawka, jak i dodatek do dania głównego. Bardzo często w restauracji grzanki czosnkowe podawane są jako starter. Jest to też dobry przepis dla osób chorych z uwagi na zdrowotne właściwości czosnku. Tylko jeden mały ząbek czosnku potrafi zwalczyć wirusy, pokonać bakterie i pasożyty oraz działa przeciwzapalnie.
1. Grzanki czosnkowe - składniki
Składniki grzanek czosnkowych:
- 1 długa bagietka,
- 4 ząbki czosnku,
- masło,
- zioła prowansalskie.
2. Grzanki czosnkowe - przygotowanie
Przygotowanie grzanek z czosnkiem:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Bagietkę pokrój w grubsze plastry. Wyłóż masło do miseczki. Jeśli masło jest bardzo twarde, należy je trochę roztopić. W tym celu nalej do małego rondelka trochę wody i doprowadź do wrzenia, następnie wstaw do niej miseczkę z masłem.
Nie trzymaj długo. Odtajałe masło rozsmaruj w naczynku i posyp trochę ziół. W osobnej miseczce rozgnieć ząbki czosnku i dodaj do masła, wymieszaj. Rozsmaruj teraz masełko czosnkowe na bagietkach i wsadź do piekarnika na 5-7 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 44,48 kcal |
Białka | 1,17 g |
Węglowodany | 8,78 g |
Tłuszcze | 0,45 g |
Błonnik | 0,37 g |
3. Grzanki czosnkowe - komentarz
Komentarz:
Czosnek działa odkrztuśnie, pomaga zatem zwalczyć kaszel, poza tym kojąco wpływa na ból gardła, zatok, grypę, przeziębienia, infekcje ucha czy problemy z układem pokarmowym. Czosnkowe grzanki to smaczne zdrowie.