Trwa ładowanie...

Grzanki czosnkowe - składniki, przygotowanie, komentarz

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 14.04.2021 09:51
Grzanki czosnkowe - składniki, przygotowanie, komentarz
Grzanki czosnkowe - składniki, przygotowanie, komentarz

Ta ciekawa przekąska może służyć zarówno jako przystawka, jak i dodatek do dania głównego. Bardzo często w restauracji grzanki czosnkowe podawane są jako starter. Jest to też dobry przepis dla osób chorych z uwagi na zdrowotne właściwości czosnku. Tylko jeden mały ząbek czosnku potrafi zwalczyć wirusy, pokonać bakterie i pasożyty oraz działa przeciwzapalnie.

spis treści

1. Grzanki czosnkowe - składniki

Składniki grzanek czosnkowych:

  • 1 długa bagietka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • masło,
  • zioła prowansalskie.
Zobacz film: "Zapiekany chlebek z serem i dodatkami"

2. Grzanki czosnkowe - przygotowanie

Przygotowanie grzanek z czosnkiem:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Bagietkę pokrój w grubsze plastry. Wyłóż masło do miseczki. Jeśli masło jest bardzo twarde, należy je trochę roztopić. W tym celu nalej do małego rondelka trochę wody i doprowadź do wrzenia, następnie wstaw do niej miseczkę z masłem.

Nie trzymaj długo. Odtajałe masło rozsmaruj w naczynku i posyp trochę ziół. W osobnej miseczce rozgnieć ząbki czosnku i dodaj do masła, wymieszaj. Rozsmaruj teraz masełko czosnkowe na bagietkach i wsadź do piekarnika na 5-7 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie44,48 kcal
Białka1,17 g
Węglowodany8,78 g
Tłuszcze0,45 g
Błonnik0,37 g

3. Grzanki czosnkowe - komentarz

Komentarz:

Czosnek działa odkrztuśnie, pomaga zatem zwalczyć kaszel, poza tym kojąco wpływa na ból gardła, zatok, grypę, przeziębienia, infekcje ucha czy problemy z układem pokarmowym. Czosnkowe grzanki to smaczne zdrowie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze