- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Zupa czosnkowa zamiast antybiotyku
Katar, ból gardła, zmęczenie i złe samopoczucie? Zimą nieustannie musimy walczyć z wirusami i bakteriami, które wywołują infekcje. Lekarstwa na przeziębienie i grypę wcale nie muszą pochodzić z apteki. Wiele naturalnych produktów ma właściwości zbliżone do antybiotyków. Jednym z nich jest czosnek, z którego można przygotować aromatyczną i zdrową zupę do walki z objawami przeziębienia.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Redakcja poleca: Kardiolog wyjaśnia, jakie produkty są najgorsze dla serca. Mogą powodować miażdżycę
Nieskuteczne antybiotyki
W ciągu ostatnich lat zjawisko antybiotykooporności zaczęło przybierać na sile. Skuteczne dotychczas lekarstwa przestają działać, ponieważ bakterie uodporniły się na nie. To wynik nadużywania antybiotyków, które często są błędnie podawane pacjentom z infekcjami wirusowymi. Chociaż w laboratoriach wciąż powstają nowe rodzaje, to bakterie szybko stają się oporne również na nowe generacje leków. Alternatywą dla farmaceutyków mogą być więc naturalne antybiotyki.
Siła czosnku
Naukowcy z Uniwersytetu w Waszyngtonie wykazali, że czosnek może być nawet sto razy efektywniejszy w walce z bakteriami niż niektóre popularne antybiotyki, takie jak erytromycyna czy ciprofloksacyna. Badacze udowodnili również, że składniki znajdujące się w czosnku skutecznie walczą z bakteriami wywołującymi zatrucia pokarmowe.
To zasługa siarczka diallilu zawartego w ząbkach aromatycznego warzywa. Substancja szybko niszczy bakterie odpowiedzialne za różne rodzaje infekcji – od tych przypominających przeziębienie, po poważne zakażenia układu pokarmowego.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Jeśli organizm potrzebuje detoksu, wysyła dyskretne sygnały
Zupa zamiast tabletek
Wyniki badania tylko potwierdziły to, co mamy i babcie wiedzą od dawna – czosnek to silny środek, który można stosować zarówno profilaktycznie dla wzmocnienia odporności, jak i podczas choroby, aby szybko wrócić do formy. Warto przygotować z niego zupę, która jest prawdziwym pogromcą wirusów i bakterii.
Czosnek to niejedyny składnik, który pomoże na symptomy przeziębienia. Do zupy dodaje się również cebulę, która udrażnia zatkany nos i ma właściwości bakteriobójcze. Danie przyprawia się tymiankiem – zioło łagodzi ból gardła, ułatwia odkrztuszanie i walczy z kaszlem. Szczypta pieprzu cayenne to dawka witamin C, E, K oraz z grupy B. Kapsaicyna znajdująca się w ognistej przyprawie rozgrzewa i rozrzedza wydzielinę zalegającą w zatokach i drogach oddechowych.
Zupę przyprawia się również bazylią, która likwiduje stany zapalne w organizmie, a w dodatku pomaga na katar i uczucie zatkanego nosa. Do garnka z zupą warto dodać również świeży korzeń chrzanu. To naturalny antybiotyk, który warto stosować zwłaszcza przy nawracających infekcjach zatok.
Jak przygotować leczniczą zupę czosnkową?
Jeśli czujesz, że bierze cię przeziębienie, jak najszybciej przygotuj dużą porcję zupy czosnkowej. Rozgrzewające danie sprawi, że szybko poczujesz się lepiej, a dolegliwości, takie jak katar, kaszel czy ból gardła, odejdą w zapomnienie.
Jak zrobić zupę? Na początku należy przygotować dwa litry domowego bulionu (z kurczaka lub na samych warzywach). Potrzebnych jest około 50 ząbków czosnku, które należy obrać, wyłożyć do naczynia żaroodpornego i skropić oliwą z oliwek. Czosnek pieczemy przez około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, pod przykryciem. Na patelni zeszklić dwie cebule pokrojone w kostkę. Czosnek i cebulę dodać do bulionu, doprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne, świeżym tymiankiem i bazylią. Na koniec zetrzeć kawałek świeżego korzenia chrzanu (około jednej łyżki), całość dobrze wymieszać i zagotować. Zupę można zmiksować blenderem na krem.
W czasie przeziębienia zupę można jeść nawet 2-3 razy dziennie. Świetnie sprawdza się też jako pomysł na obiad wzmacniający odporność w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę.