Różnią się szczegółem. Tak odróżnisz kanię od muchomora

Polacy uwielbiają grzybobrania, a jednym z cenniejszych okazów, które rosną w naszych lasach jest kania. Niestety, to grzyb, który przypomina muchomora sromotnikowego, przez co jest często omijany szerokim łukiem. Podpowiadamy, jak uniknąć pomyłki.

Grzyb kania jest bardzo ceniony w kuchniGrzyb kania jest bardzo ceniony w kuchni
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kania - smaczny i cenny grzyb

Grzyb kania należy do rodziny pieczarkowatych. Najbardziej znana jest czubajka kania. Kania jest grzybem cenionym w kuchni ze względu na walory smakowe. Swoją konsystencją przypomina mięso.

Grzyb kania składa się wody, białka i składników mineralnych.

W grzybach znajdują się także witaminy (witamina A, witamina B1, witaminę B2 oraz witaminę C).

Czubajka kania. Przepyszny grzyb z rodziny pieczarkowatych

Grzyby niestety mogą być źródłem metali ciężkich ponieważ pobierają je z gleby. Dlatego też mogą zawierać ołów, rtęć oraz arsen.

Kanię zbiera się od lipca do października. Trzon kani może osiągać długość nawet 40 cm, a szerokość 4 cm.

Czym kania różni się od muchomora sromotnikowego?

Grzyb kania bardzo często jest mylony z muchomorem sromotnikowym. Takie sytuacje zdarzają się szczególnie w sytuacjach, kiedy zbiera się młode owocniki. Jeżeli zbieramy dojrzałe kanie, będzie je ciężko pomylić z muchomorem sromotnikowym.

Kania jest o wiele większa od muchomora. Kapelusz kani się łuszczy, jest bardziej aksamitny i delikatnie brązowawy. Kapelusz muchomora jest gładki, ale czasami jest włóknisty, ma kolor zielonkawy lub szarawy.

Czubajka kania ma szerokie blaszki pod kapeluszem. Zarówno kania, jak i muchomor mają na trzonie pierścienie. Natomiast kania ma pierścień ruchomy, a u muchomora pierścień jest przyrośnięty do trzonu.

Na dole trzonu u kani znajduje się bulwa bez pochwy, a muchomor posiada pochwę. Czubajka kania ma trzon pusty w środku.

Jeżeli mamy wątpliwości co do grzyba, jakim jest kania, to albo wybierajmy dorosłe osobniki, albo nie zbierajmy tych grzybów. Zawsze możemy zanieść zebrane grzyby do stacji sanepidu i mieć pewność, że zebraliśmy jadalne grzyby.

Jak przygotować kanię?

Kania jest grzybem bardzo cenionym w kuchni ze względu na swoje walory smakowe. Można ją smażyć jak kotlet lub marynować w occie. Przed przygotowaniem kani do spożycia trzeba usunąć trzon oraz wierzchnią skórę z kapelusza.

Grzyb kania a la schabowy

Kania może zastąpić kotleta schabowego. Do przygotowania kotletów z kani potzrebujemy:

  • 5 kapeluszy grzyba kania
  • 1 jajko
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Oczyszczone grzyby obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Kanie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Można podawać je zamiast kotletów do ziemniaków.

Grzyb kania w cieście piwnym

Kanie można przygotowywać także w cieście naleśnikowym i smażyć na głębokim tłuszczu. Do przygotowania takich kani potrzebujemy:

  • Kapeluszy kani
  • Mąka
  • 1 szklanka piwa
  • 1-2 jajka
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej
  • Sól do smaku

Kapelusze kani oczyszczamy i solimy. Przygotowujemy ciasto piwne. Wszystkie produkty łączymy ze sobą w misce. Grzyby maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu. Podajemy gorące.

Kania w occie

Kanie można także marynować. Możemy znaleźć bardzo ciekawe przepisy na smażone kanie w occie. Do ich przygotowania potrzebujemy:

  • Kapelusze kani
  • 4 jajka
  • Bułka tarta
  • Masło
  • Sól
  • Pieprz

Zalewa:

  • 2 cebule
  • 1 szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka gorczycy białej
  • Półtora łyżeczki soli
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego

Kanie kroimy na ćwiartki, a następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy i wkładamy do słoika. Cebulę szklimy na patelni i dodajemy do słoików.

Zalewę gotujemy przez ok. 15 minut. Zalewamy grzyby gorącą zalewą. Następnie pasteryzujemy słoiki przez ok. 10-15 minut.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka