Gulasz z wołowiny
Składniki:
- 600g wołowiny pokrojonej w kostkę na gulasz
- 1 cebula
- 3 łyżki imbiru
- 3 łyżki posiekanego czosnku
- 4 posiekane czerwone papryczki
- 400ml bulionu z kurczaka
- 25g cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1,5 łyżki wina ryżowego
- anyż
- 3 łyżki sosu hoi sin
Przygotowanie:
Rozgrzej tłuszcz na głębokiej patelni i wrzuć kawałki mięsa. Po około 10 minutach, gdy mięso będzie już brązowe, dodaj cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili. Smaż razem na wolnym ogniu przez kilka minut, do momentu, aż warzywa nieco zmiękną. Z pozostałych składników zrób zalewę w osobnym naczyniu tak, aby składniki wymieszały się i dodaj wywar do mięsa na patelni. Przykryj pokrywą i duś przez około godzinę. Najlepiej podawać z ziemniaczanym puree i gotowaną marchewką.
Komentarz:
Proponowana dzisiaj potrawa jest idealnym pomysłem na niedzielny lub odświętny obiad. Gulasz wygląda wytwornie, a smak z pewnością nie jest typowy dzięki mieszance z sosu sojowego, wina ryżowego i anyżu. Imbir także nadaje specyfiki gulaszowi, dlatego warto zachować przepis na szczególne okazje. Z całą pewnością nie pożałujemy!