Herbaty odchudzające
Właściwości herbaty nie zastąpią zdrowej diety i aktywności fizycznej, ale mogą znacząco wspomóc skuteczne odchudzanie, a dodatkowo pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Herbatki na odchudzanie mogą pobudzać spalanie tłuszczu, pod warunkiem, że osoba odchudzająca się będzie przestrzegała odchudzającej diety i regularnie ćwiczyła. Można wybierać spośród różnych odmian herbat: na odchudzanie stosuje się m.in. herbaty zielone, czerwone i białe.
1. Biała herbata odchudzająca
Biała herbata to młode, nierozwinięte jeszcze pączki herbaty. Jej obróbka jest ograniczona do minimum. Jest ona najzdrowszym i najdroższym klasycznym rodzajem herbaty. Zawiera korzystne przy odchudzaniu substancje, takie jak:
- kofeina,
- witamina C,
- polifenole.
Biała herbata to sposób na odchudzanie, który pobudza trawienie i spalanie tłuszczu. Antyoksydanty, czyli polifenole i witamina C, spowalniają starzenie się komórek i niszczą wolne rodniki. Ten rodzaj herbaty wspomaga koncentrację i łagodzi napięcie.
Biała herbata wymaga specjalnego sposobu parzenia. Można ją zalewać wodą o temperaturze 85 st. C, co oznacza, że trzeba poczekać ok. 5 minut od momentu zagotowania. Zaparzanie białej herbaty powinno trwać 5-10 minut.
2. Zielona herbata na odchudzanie
Obróbka zielonej herbaty jest minimalna, co sprawia, że jest jedną z najzdrowszych herbat, a w dodatku jest to także herbata wspomagająca skuteczne odchudzanie. Substancje zawarte w zielonej herbacie:
- polifenole,
- kofeina,
- fluor,
- wapń,
- żelazo,
- potas,
- sód,
- cynk,
- witamina A,
- witamina B,
- witamina B2,
- witamina C,
- witamina K,
- olejki eteryczne.
Według badań, zielona herbata wspomaga spalanie tłuszczu już przy niewielkim wysiłku fizycznym i korzystnie wpływa na wrażliwość organizmu na insulinę, dzięki czemu poziom glukozy we krwi jest prawidłowy. Polifenole z kolei obniżają poziom „złego” cholesterolu, co poprawia stan naczyń krwionośnych. Dzięki antyoksydantom w niej zawartym, zielona herbata niszczy wolne rodniki, uszkadzające komórki. Kofeina z kolei, zwana teiną, pobudza organizm, co przyspiesza trawienie i spalanie tłuszczu. Kofeina pochodząca z zielonej herbaty ma 2-3 razy mniejszą intensywność niż kawa, a co więcej, działa stopniowo. Mniejsza gwałtowność i intensywność pobudzenia oznacza, że jest ona zdrowsza dla serca niż dawka kofeiny w kawie.
Aby rozpocząć efektywne odchudzanie z zieloną herbatą, trzeba odpowiednio ją zaparzać. Temperatura wody powinna mieć ok. 80-90 st. C, a więc nie będzie to wrzątek. Maksymalny czas parzenia zielonej herbaty to 3 minuty.
3. Czerwona herbata na odchudzanie
Czerwona herbata przechodzi proces podwójnej fermentacji, choć czas obróbki nadal jest krótszy niż w przypadku herbaty czarnej. Liściasta odmiana tej herbaty to pu-erh. Substancje zawarte w czerwonej herbacie:
- witamina E,
- kofeina,
- flawonoidy,
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- selen.
Czerwona herbata redukuje nadmiar tłuszczu, a także pobudza i poprawia koncentrację. Obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi i korzystnie wpływa na ciśnienie krwi. Aby zastosować właściwości tej herbaty do odchudzania, trzeba pamiętać, by po 5 minutach zaparzania odcedzać napar, należy również codziennie pić 5-6 filiżanek tej herbaty. Zdrowa, niskotłuszczowa dieta i aktywność fizyczna w połączeniu z działaniem herbaty na odchudzanie to bardzo skuteczna walka z nadwagą.