Trwa ładowanie...

Ile gotować jajka, by były najzdrowsze? Zapamiętaj tę zasadę

Avatar placeholder
14.01.2025 11:56
ile gotować jajka, by były najzdrowsze?
ile gotować jajka, by były najzdrowsze? (Getty Images)

Jajka to jedno z najbardziej odżywczych superfoods, które doskonale działa na mózg, jelita czy serce. Jak najlepiej przygotować ten wartościowy produkt, aby wydobyć z niego najcenniejsze składniki?

spis treści

1. Jajko to kopalnia wartości odżywczych

Jaja są bogate w kluczowe składniki odżywcze, z których niektóre, takie jak cholina, są rzadkością we współczesnej diecie. Dostarczają białka, tłuszczu i ważnych witamin, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne.

Jedzenie jaj jako części ogólnego planu żywieniowego bogatego w wartości odżywcze może wspierać ogólny stan zdrowia, w tym układ sercowo-naczyniowy i oczy.

"To właśnie w żółtku znajdziesz: Zdrowe tłuszcze – wspierają pracę mózgu i układu nerwowego, stabilizując poziom cukru we krwi. Witaminy i minerały – witamina D wzmacnia kości i odporność, witaminy z grupy B wspierają metabolizm, a cholina dba o funkcje mózgu i wątroby. Lecytyna – pomaga w trawieniu tłuszczów i regeneracji komórek" - podała influencerka Elżbieta Wilk w swoim wpisie na Facebooku.

Zobacz film: "Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis"

"Nie bój się żółtek! Są pełne wartości odżywczych i idealnie wpisują się w zdrową dietę. Włącz je do swojego jadłospisu, a twój organizm ci podziękuje" - dodała.

2. Jak ugotować jajko? W takiej wersji bedzie najzdrowsze

Internetowa twórczyni przypomniała, że do wrzątku wrzucamy jajko o temperaturze pokojowej i pokazała, jak wygląda efekt po określonej liczbie minut gotowania.

Jak zaznaczyła Wilk, najbardziej przyswajalne jest jajo, gdy białko jest ścięte, a żółtko płynne, czyli najlepiej gotować jajko ok. 6 min.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze