Ile gotować jajka, by były najzdrowsze? Zapamiętaj tę zasadę
Jajka to jedno z najbardziej odżywczych superfoods, które doskonale działa na mózg, jelita czy serce. Jak najlepiej przygotować ten wartościowy produkt, aby wydobyć z niego najcenniejsze składniki?
1. Jajko to kopalnia wartości odżywczych
Jaja są bogate w kluczowe składniki odżywcze, z których niektóre, takie jak cholina, są rzadkością we współczesnej diecie. Dostarczają białka, tłuszczu i ważnych witamin, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne.
Jedzenie jaj jako części ogólnego planu żywieniowego bogatego w wartości odżywcze może wspierać ogólny stan zdrowia, w tym układ sercowo-naczyniowy i oczy.
"To właśnie w żółtku znajdziesz: Zdrowe tłuszcze – wspierają pracę mózgu i układu nerwowego, stabilizując poziom cukru we krwi. Witaminy i minerały – witamina D wzmacnia kości i odporność, witaminy z grupy B wspierają metabolizm, a cholina dba o funkcje mózgu i wątroby. Lecytyna – pomaga w trawieniu tłuszczów i regeneracji komórek" - podała influencerka Elżbieta Wilk w swoim wpisie na Facebooku.
"Nie bój się żółtek! Są pełne wartości odżywczych i idealnie wpisują się w zdrową dietę. Włącz je do swojego jadłospisu, a twój organizm ci podziękuje" - dodała.
2. Jak ugotować jajko? W takiej wersji bedzie najzdrowsze
Internetowa twórczyni przypomniała, że do wrzątku wrzucamy jajko o temperaturze pokojowej i pokazała, jak wygląda efekt po określonej liczbie minut gotowania.
Jak zaznaczyła Wilk, najbardziej przyswajalne jest jajo, gdy białko jest ścięte, a żółtko płynne, czyli najlepiej gotować jajko ok. 6 min.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl