Ile gotować jajka, by były najzdrowsze? Zapamiętaj tę zasadę

Jajka to jedno z najbardziej odżywczych superfoods, które doskonale działa na mózg, jelita czy serce. Jak najlepiej przygotować ten wartościowy produkt, aby wydobyć z niego najcenniejsze składniki?

ile gotować jajka, by były najzdrowsze?ile gotować jajka, by były najzdrowsze?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jajko to kopalnia wartości odżywczych

Jaja są bogate w kluczowe składniki odżywcze, z których niektóre, takie jak cholina, są rzadkością we współczesnej diecie. Dostarczają białka, tłuszczu i ważnych witamin, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne.

Jedzenie jaj jako części ogólnego planu żywieniowego bogatego w wartości odżywcze może wspierać ogólny stan zdrowia, w tym układ sercowo-naczyniowy i oczy.

"To właśnie w żółtku znajdziesz: Zdrowe tłuszcze – wspierają pracę mózgu i układu nerwowego, stabilizując poziom cukru we krwi. Witaminy i minerały – witamina D wzmacnia kości i odporność, witaminy z grupy B wspierają metabolizm, a cholina dba o funkcje mózgu i wątroby. Lecytyna – pomaga w trawieniu tłuszczów i regeneracji komórek" - podała influencerka Elżbieta Wilk w swoim wpisie na Facebooku.

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

"Nie bój się żółtek! Są pełne wartości odżywczych i idealnie wpisują się w zdrową dietę. Włącz je do swojego jadłospisu, a twój organizm ci podziękuje" - dodała.

Jak ugotować jajko? W takiej wersji bedzie najzdrowsze

Internetowa twórczyni przypomniała, że do wrzątku wrzucamy jajko o temperaturze pokojowej i pokazała, jak wygląda efekt po określonej liczbie minut gotowania.

Jak zaznaczyła Wilk, najbardziej przyswajalne jest jajo, gdy białko jest ścięte, a żółtko płynne, czyli najlepiej gotować jajko ok. 6 min.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka