5 z 7Kiełbasa i chleb
W tradycyjnym koszyku wielkanocnym znajdziemy także chleb i kiełbasę.
- Wybierajmy ten z mąki z pełnego przemiału, najlepiej razowy, tradycyjny na zakwasie. Niech nie będzie pustym wypełniaczem żołądka. Ten z ziarnami to bogactwo witamin oraz mikroelementów. Dodatkowo zawiera więcej błonnika i daje uczucie sytości na dłużej. Oczywiście tylko jeśli nie cierpimy z powodu nietolerancji glutenu - wyjaśnia dietetyczka.
100 g chleba białego zawiera 260 kcal. W jednej kromce mamy ok. 70 kcal.
Tradycja nakazuje także poświęcenie kiełbasy - pamiątki ofiary baranka paschalnego. - Wybierajmy tę z chudego mięsa, bez zbędnych dodatków w postaci konserwantów i polepszaczy smaku. Niestety, jeśli nie przygotowujemy jej sami, jest to zazwyczaj tylko zmielone mięso z tłuszczem i przyprawami - dodaje ekspertka.
Średnio 100 g kiełbasy zawiera 300 kcal. - Ale tu ciężko być dokładnym. Skład zależy od producenta - mówi Aleksandra Tatarata.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Najpopularniejsza przyprawa na świecie. Dobra na serce i mózg