Trwa ładowanie...

Ile razy można podgrzewać jedzenie? Wielu będzie zaskoczonych

Avatar placeholder
16.12.2024 19:41
"Wielokrotne podgrzewanie mięsa (zwłaszcza drobiu) może zmieniać strukturę białek, co prowadzi do problemów trawiennych"
"Wielokrotne podgrzewanie mięsa (zwłaszcza drobiu) może zmieniać strukturę białek, co prowadzi do problemów trawiennych" (Getty Images)

Wielu z nas przygotowuje posiłki na kilka dni, by zaoszczędzić czas i wysiłek. Jednak czy wiemy, ile razy można bezpiecznie podgrzewać jedzenie, by nie straciło wartości odżywczych i nie zaszkodziło zdrowiu?

spis treści

1. Jedzenie można podgrzać tylko raz?

Przyrządzanie większych ilości jedzenia na zapas jest dość powszechne. Pozwala to uniknąć codziennych zakupów i gotowania. Pojawia się jednak pytanie: ile razy można podgrzać jedzenie, zanim stanie się niezdrowe?

Dr inż. Karolina Kowalczyk, technolog żywności i dietetyk kliniczny, w rozmowie z "Gazetą Kobieta" podkreśla, że wielokrotne podgrzewanie potraw nie jest wskazane.

- Lepiej tego unikać. Powoduje to spadek wartości odżywczych. Każde podgrzewanie niszczy witaminy, szczególnie te wrażliwe na temperaturę, jak witamina C czy kwas foliowy – wyjaśniła.

Zobacz film: "Cukrzyca. Historia Mai"

2. Ryzyko rozwoju bakterii i problemy trawienne

Ekspertka zwróciła również uwagę na ryzyko rozwoju bakterii w jedzeniu. Niewłaściwie schładzane i przechowywane produkty, takie jak ryż, makaron czy mięso, mogą stać się idealnym środowiskiem dla mikroorganizmów.

\– Wielokrotne podgrzewanie mięsa (zwłaszcza drobiu) może zmieniać strukturę białek, co prowadzi do problemów trawiennych – dodała Kowalczyk.

Aby uniknąć tych problemów, ekspertka radzi podgrzewać jedzenie tylko raz i odpowiednio je przechowywać. – Pamiętaj, by schładzać je w ciągu dwóch godzin po ugotowaniu, najlepiej w płaskich pojemnikach, by przyspieszyć ten proces – powiedziała.

Co z czasem przechowywania ugotowanej żywności w lodówce? Niestety, tydzień to zbyt długo. – Resztki możesz przechowywać w lodówce przez dwa do trzech dni, pod warunkiem że temperatura w niej wynosi 5 st. C - informuje rzeczniczka Rady ds. Informacji o Bezpieczeństwie Żywności Lydia Buchtmann w rozmowie z portalem sbs.com.au.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze