Ile razy można podgrzewać jedzenie? Wielu będzie zaskoczonych

Wielu z nas przygotowuje posiłki na kilka dni, by zaoszczędzić czas i wysiłek. Jednak czy wiemy, ile razy można bezpiecznie podgrzewać jedzenie, by nie straciło wartości odżywczych i nie zaszkodziło zdrowiu?

"Wielokrotne podgrzewanie mięsa (zwłaszcza drobiu) może zmieniać strukturę białek, co prowadzi do problemów trawiennych""Wielokrotne podgrzewanie mięsa (zwłaszcza drobiu) może zmieniać strukturę białek, co prowadzi do problemów trawiennych"
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jedzenie można podgrzać tylko raz?

Przyrządzanie większych ilości jedzenia na zapas jest dość powszechne. Pozwala to uniknąć codziennych zakupów i gotowania. Pojawia się jednak pytanie: ile razy można podgrzać jedzenie, zanim stanie się niezdrowe?

Dr inż. Karolina Kowalczyk, technolog żywności i dietetyk kliniczny, w rozmowie z "Gazetą Kobieta" podkreśla, że wielokrotne podgrzewanie potraw nie jest wskazane.

- Lepiej tego unikać. Powoduje to spadek wartości odżywczych. Każde podgrzewanie niszczy witaminy, szczególnie te wrażliwe na temperaturę, jak witamina C czy kwas foliowy – wyjaśniła.

Cukrzyca. Historia Mai

Ryzyko rozwoju bakterii i problemy trawienne

Ekspertka zwróciła również uwagę na ryzyko rozwoju bakterii w jedzeniu. Niewłaściwie schładzane i przechowywane produkty, takie jak ryż, makaron czy mięso, mogą stać się idealnym środowiskiem dla mikroorganizmów.

\– Wielokrotne podgrzewanie mięsa (zwłaszcza drobiu) może zmieniać strukturę białek, co prowadzi do problemów trawiennych – dodała Kowalczyk.

Aby uniknąć tych problemów, ekspertka radzi podgrzewać jedzenie tylko raz i odpowiednio je przechowywać. – Pamiętaj, by schładzać je w ciągu dwóch godzin po ugotowaniu, najlepiej w płaskich pojemnikach, by przyspieszyć ten proces – powiedziała.

Co z czasem przechowywania ugotowanej żywności w lodówce? Niestety, tydzień to zbyt długo. – Resztki możesz przechowywać w lodówce przez dwa do trzech dni, pod warunkiem że temperatura w niej wynosi 5 st. C - informuje rzeczniczka Rady ds. Informacji o Bezpieczeństwie Żywności Lydia Buchtmann w rozmowie z portalem sbs.com.au.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Kobieta Gazeta

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka