Ile razy można podgrzewać jedzenie? Wielu będzie zaskoczonych
Wielu z nas przygotowuje posiłki na kilka dni, by zaoszczędzić czas i wysiłek. Jednak czy wiemy, ile razy można bezpiecznie podgrzewać jedzenie, by nie straciło wartości odżywczych i nie zaszkodziło zdrowiu?
1. Jedzenie można podgrzać tylko raz?
Przyrządzanie większych ilości jedzenia na zapas jest dość powszechne. Pozwala to uniknąć codziennych zakupów i gotowania. Pojawia się jednak pytanie: ile razy można podgrzać jedzenie, zanim stanie się niezdrowe?
Dr inż. Karolina Kowalczyk, technolog żywności i dietetyk kliniczny, w rozmowie z "Gazetą Kobieta" podkreśla, że wielokrotne podgrzewanie potraw nie jest wskazane.
- Lepiej tego unikać. Powoduje to spadek wartości odżywczych. Każde podgrzewanie niszczy witaminy, szczególnie te wrażliwe na temperaturę, jak witamina C czy kwas foliowy – wyjaśniła.
2. Ryzyko rozwoju bakterii i problemy trawienne
Ekspertka zwróciła również uwagę na ryzyko rozwoju bakterii w jedzeniu. Niewłaściwie schładzane i przechowywane produkty, takie jak ryż, makaron czy mięso, mogą stać się idealnym środowiskiem dla mikroorganizmów.
\– Wielokrotne podgrzewanie mięsa (zwłaszcza drobiu) może zmieniać strukturę białek, co prowadzi do problemów trawiennych – dodała Kowalczyk.
Aby uniknąć tych problemów, ekspertka radzi podgrzewać jedzenie tylko raz i odpowiednio je przechowywać. – Pamiętaj, by schładzać je w ciągu dwóch godzin po ugotowaniu, najlepiej w płaskich pojemnikach, by przyspieszyć ten proces – powiedziała.
Co z czasem przechowywania ugotowanej żywności w lodówce? Niestety, tydzień to zbyt długo. – Resztki możesz przechowywać w lodówce przez dwa do trzech dni, pod warunkiem że temperatura w niej wynosi 5 st. C - informuje rzeczniczka Rady ds. Informacji o Bezpieczeństwie Żywności Lydia Buchtmann w rozmowie z portalem sbs.com.au.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl