Ile węglowodanów powinniśmy spożywać?
Zdecydowałeś się na dietę? Na pewno zacząłeś od ograniczenia, a nawet całkowitego zrezygnowania z węglowodanów prostych. Zdaniem naukowców, to błąd. Nawet podczas odchudzania należy je spożywać. Sekretem jest ich ilość w codziennych posiłkach.
Węglowodany są złe?
Większość diet odchudzających opiera się na niskiej zawartości węglowodanów. W teorii jest to dobry pomysł. Ich ograniczenie przyczynia się bowiem do spalania zapasów tłuszczów.
Zdaniem naukowców z University of Exeter Medical School przejście na dietę niskowęglowodanową skutkuje szybką utratą kilogramów. Ale nie zawsze. By proces odchudzania był efektywny, ilość węglowodanów musi być odpowiednia dla naszego wzrostu i obecnej wagi. W przeciwnym razie możemy sobie narobić więcej szkody niż pożytku.
Sprawdź również:
Jak ograniczyć węglowodany w diecie?
Ile potrzebujemy?
Według Jima White'a, certyfikowanego dietetyka ze Stanów Zjednoczonych, ilość węglowodanów spożywanych w ciągu dnia jest bardzo ważna dla każdego z nas. I naprawdę przyczynia się do utraty wagi.
Tego samego zdania jest Polski Instytut Żywności i Żywienia. Zgodnie z jego zaleceniami, kobiety ważące ok. 55 kg powinny przyjmować ok. 275g węglowodanów dziennie. Mężczyźni o masie ok. 70 kg więcej – 350g na dobę.
Przeczytaj też:
Według wytycznych dietetycznych, powinny one stanowić nie mniej niż 55 proc. dziennego spożycia kalorii. Jesteś na diecie 2000 kcal? Spożywasz ok. 225g węglowodanów na dobę. Zgodnie z powyższymi zaleceniami – to za mało.
Dietetycy apelują, że zbyt wiele osób decyduje się na dietę bez węglowodanów, białka i tłuszczów. W efekcie ich metabolizm zostaje spowolniony, a energia spada. Rezultatem jest pogorszenie się stanu zdrowia.
Węglowodany są potrzebne naszemu organizmowi. Znajdziemy je w makaronie, płatkach kukurydzianych, ryżu, ziemniakach, fasoli i owocach.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.