5 zdrowych produktów, które mają więcej węglowodanów niż chleb
Jeszcze nie tak dawno temu węglowodany były uważane za podstawę zdrowej diety, a następnie stały się produktem, którego należy unikać.
Jak jest naprawdę?
Unikać należy tych przetworzonych, czyli pozbawionych podczas produkcji składników odżywczych, lub tych prostych, które nie posiadają żadnych wartości.
100g białego chleba zawiera 49g węglowodanów.
Jednak tych 5 produktów ma znacznie większą zawartość tego składnika.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Węglowodany złożone - budowa, wielocukry
Mleko sojowe
Nie zwykliśmy myśleć o mleku jako o bogatym źródle węglowodanów.
Jednak w przypadku mleka sojowego jest inaczej, w końcu produkuje się je z soi, która jest znakomitym źródłem węglowodanów złożonych.
Szklanka mleka sojowego zawiera 15 gramów węglowodanów, 8 gramów białka, 4 gramy tłuszczu i tylko 131 kcal.
Zobacz też: Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany
Ciecierzyca
Ten cudowny składnik hummusu ma 35 gramów węglowodanów na szklankę i tylko 6 gramów pochodzi z cukru.
Co więcej, ciecierzyca jest niskokaloryczna (tylko 210 kalorii na szklankę), a za to oferuje 11 gramów białka i 10 gramów błonnika.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Dlaczego warto jeść węglowodany
Jabłka
Nie jest w to łatwo uwierzyć, ale jedno duże jabłko ma 27 gramów węglowodanów.
Do tego dochodzi 5 gramów błonnika zaspokajającego głód, 114 kcal i 1,5 grama tłuszczu.
Zobacz też: [ Śniadanie bogate w węglowodany zwiększa pewność siebie ](https://portal.abczdrowie.pl/sniadanie-bogate-w-weglowodany-zwieksza-pewnosc-siebie-i-umiejetnosc-podejmowania-decyzji0
Rodzynki
Już 1/4 szklanki tego słodkiego przysmaku zawiera 33 gramy węglowodanów, czyli ponad dwukrotnie więcej niż kromka chleba.
Jednak nie należy się ich pozbywać z diety, gdyż mogą pochwalić się tym, że zawierają 123 kcal, 1,5 grama błonnika i 309 miligramów potasu.
Słodkie ziemniaki
Białe ziemniaki znane są z dużej zawartości węglowodanów.
Jednak średni okaz pomarańczowej odmiany tego warzywa zawiera 24 gramy węglowodanów, 105 kcal, dobre dawki witaminy A i potasu.
Naturalna słodkość sprawia, że idealnie nadają się na przekąskę. Można je piec w całości bądź kroić na kawałki, aby uzyskać złociste, pieczone frytki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.