Jabłka z cynamonem
Porcja takiego deseru dostarcza tylko 105 kcal pomimo dodatku masła. Jabłko to oczywiście bomba witamin - C, A, B1, B2, PP i B3 i minerałów - potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu, krzemu i żelaza. Nic dziwnego, że jak głosi angielskie przysłowie „ już jedno jabłko dziennie zapobiega chorobom”. Tak przygotowane jabłko może zjeść każdy – od niemowlęcia do osoby starszej. Nie bez znaczenia jest dodatek cynamonu.
Składniki
Sposób wykonania
Rozpuścić masło na patelni. Dorzucić jabłka i posypać je cynamonem. Pozostawić na ogniu, aż jabłka staną się miękkie. Można podawać jako deser lub dodatek do innych dań.
Komentarz
Cynamon nie tylko przywołuje smak dzieciństwa, ale ma również liczne właściwości lecznicze np. działa przeciwgrzybiczo, obniża poziom glukozy i złego cholesterolu (LDL) we krwi oraz zapobiega nowotworom. Korzystnie wpływa także na zdrowie jamy ustnej, ponieważ hamuje rozwój bakterii wywołujących próchnicę.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.