Trwa ładowanie...

Jagody spowalniają rozwój choroby Alzheimera

Avatar placeholder
27.06.2016 15:19
Źródło 123RF
Źródło 123RF (​Źródło 123RF)

Borówki amerykańskie oraz jagody znane są z tego, że zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów, a także mają zbawienny wpływ na oczy. Jednak najnowsze  nowe badania potwierdziły, że poprawiają również pamięć i funkcje poznawcze. Oznacza to, że mogą odegrać ważną rolę w zapobieganiu chorobie Alzheimera.

Badania przeprowadzone zostały w Stanach Zjednoczonych, gdzie obecnie już 5,3 mln osób zmaga się z tą przypadłością. Szacuje się, że  w 2025 roku liczba ta w USA może wzrosnąć o ok. 40 proc. – do ponad 7 milionów. Z tego powodu z publicznych środków finansowane są kolejne badania, których celem jest znalezienie sposobu na  spowolnienie chorób zwyrodnieniowych.

Najnowsze  odkrycie jest wynikiem analiz przeprowadzonych przez  dr Roberta Krikoriana i jego zespół w Akademickim Centrum Zdrowia na Uniwersytecie  Cincinnati.  W eksperymencie przeprowadzanym na ludziach, wzięło udział  47 osób w wieku  68 lat lub starszych, które miały łagodne zaburzenia funkcji poznawczych, co jest zawsze czynnikiem  ryzyka dla rozwoju choroby Alzheimera. Uczestnicy spożywali codziennie jagody (w postaci  świeżej albo  liofilizowanego proszku jagodowego) w ilości odpowiadającej jednej filiżance owoców dziennie. Część uczestników otrzymywała placebo.

Doświadczenie trwało cztery miesiące.

Zobacz film: "Warzywa i owoce idealne podczas diety"

 - Zauważyliśmy polepszenie i funkcji poznawczych mózgu u tych, którzy spożywali jagody  lub jagody w proszku w stosunku do tych, którzy przyjmowali  placebo – mówi Krikorian. – Zaobserwowano  poprawę pamięci oraz lepszy dostęp do słów i pojęć.  Obrazowanie metodą rezonansu magnetycznego potwierdziło zwiększoną aktywność mózgu u osób, które jadły jagody.

Zdaniem naukowcówl, sekret jagód tkwi w przeciwutleniaczachflawonoidachantocyjanach. To właśnie te substancje, są uważane za „cudowne” w spowalnianiu procesu demencji w przebiegu choroby Alzheimera.

Kierownik grupy badawczej uważa, że wyniki eksperymentu wskazują wyraźnie, że jagody mogą być bardzo skuteczne w leczeniu pacjentów z zaburzeniami poznawczymi. Zapowiada też dalsze analizy, tym razem na grupie  młodszych uczestników, którzy mają zwiększone  ryzyko rozwoju choroby Alzheimera  ze względu na otyłość, wysokie ciśnienie krwi lub wysoki poziom cholesterolu. W ten sposób spróbują ustalić, czy jagody mogą być skuteczne także w zapobieganiu  wystąpienia choroby.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze