Jagody spowalniają rozwój choroby Alzheimera
Borówki amerykańskie oraz jagody znane są z tego, że zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów, a także mają zbawienny wpływ na oczy. Jednak najnowsze nowe badania potwierdziły, że poprawiają również pamięć i funkcje poznawcze. Oznacza to, że mogą odegrać ważną rolę w zapobieganiu chorobie Alzheimera.
Badania przeprowadzone zostały w Stanach Zjednoczonych, gdzie obecnie już 5,3 mln osób zmaga się z tą przypadłością. Szacuje się, że w 2025 roku liczba ta w USA może wzrosnąć o ok. 40 proc. – do ponad 7 milionów. Z tego powodu z publicznych środków finansowane są kolejne badania, których celem jest znalezienie sposobu na spowolnienie chorób zwyrodnieniowych.
Najnowsze odkrycie jest wynikiem analiz przeprowadzonych przez dr Roberta Krikoriana i jego zespół w Akademickim Centrum Zdrowia na Uniwersytecie Cincinnati. W eksperymencie przeprowadzanym na ludziach, wzięło udział 47 osób w wieku 68 lat lub starszych, które miały łagodne zaburzenia funkcji poznawczych, co jest zawsze czynnikiem ryzyka dla rozwoju choroby Alzheimera. Uczestnicy spożywali codziennie jagody (w postaci świeżej albo liofilizowanego proszku jagodowego) w ilości odpowiadającej jednej filiżance owoców dziennie. Część uczestników otrzymywała placebo.
Doświadczenie trwało cztery miesiące.
- Zauważyliśmy polepszenie i funkcji poznawczych mózgu u tych, którzy spożywali jagody lub jagody w proszku w stosunku do tych, którzy przyjmowali placebo – mówi Krikorian. – Zaobserwowano poprawę pamięci oraz lepszy dostęp do słów i pojęć. Obrazowanie metodą rezonansu magnetycznego potwierdziło zwiększoną aktywność mózgu u osób, które jadły jagody.
Zdaniem naukowcówl, sekret jagód tkwi w przeciwutleniaczach – flawonoidach i antocyjanach. To właśnie te substancje, są uważane za „cudowne” w spowalnianiu procesu demencji w przebiegu choroby Alzheimera.
Kierownik grupy badawczej uważa, że wyniki eksperymentu wskazują wyraźnie, że jagody mogą być bardzo skuteczne w leczeniu pacjentów z zaburzeniami poznawczymi. Zapowiada też dalsze analizy, tym razem na grupie młodszych uczestników, którzy mają zwiększone ryzyko rozwoju choroby Alzheimera ze względu na otyłość, wysokie ciśnienie krwi lub wysoki poziom cholesterolu. W ten sposób spróbują ustalić, czy jagody mogą być skuteczne także w zapobieganiu wystąpienia choroby.