Jajka ze szpinakiem. Pożywne i zdrowe śniadanie
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Kawa i ciastko nie wystarczą, żeby rozpędzić metabolizm i uzyskać energię na pierwszą część dnia. Naszą propozycją są jajka ze szpinakiem. Są łatwe w przygotowaniu i dostarczą potrzebnych składników odżywczych.
1. Jajko ze szpinakiem na śniadanie
Przygotowanie jajka ze szpinakiem nie powinno zająć dużo czasu. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj dwie garści świeżych liści szpinaku i duś przez krótką chwilę. Oliwa z oliwek ułatwi wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
W oddzielnym naczyniu przygotuj jajko. Możesz ugotować je na miękko lub zrobić jajko w koszulce. Unikaj smażenia - zwiększysz kaloryczność. Połącz jajko ze szpinakiem.
2. Korzyści zdrowotne
Jajko i szpinak to idealna propozycja na śniadanie. Duża garść duszonego szpinaku i jedno jajko w koszulce to tylko 110 kcal. Ponadto danie dostarcza błonnik, zdrowe tłuszcze, witaminę A, kwas foliowy, magnez, żelazo, witaminę C, ryboflawinę, wapń, witaminę B6, fosfor, witaminę K, niacynę, witaminę B12 i cynk. Jak na dwa składniki, lista dobroczynnych substancji jest dość długa.
Takie zdrowe śniadanie wpływa pozytywnie na koncentrację w ciągu dnia, pomaga utrzymać prawidłową wagę, a także obniża poziom cholesterolu.
Badania opublikowane w czasopiśmie ''Nutrition Research'' potwierdzają, że spożycie jajek na śniadanie sprawia, że w ciągu dnia przyjmujemy mniej kilokalorii. Pomaga też utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi.
Jajka ze szpinakiem dostarczają nie tylko witamin i minerałów. Produkty te zawierają również luteinę i zeaksantynę, które pozytywnie wpływają na wzrok. Substancje te mogą ograniczyć ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl