Ile kalorii ma jajko - kalorie i wartości odżywcze, przepisy, spalanie
Nieustannie toczą się dyskusje na temat tego, czy spożywanie jajek jest zdrowe, czy szkodliwe. Ile kalorii ma jajko i czy warto je dodawać do zbilansowanej diety? Gotowane jajka są bogactwem witaminy D, która jest niezbędna do rozwoju układu kostnego, poprawia funkcjonowanie układu krążenia, a także co ważne sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki. Zatem - ile kalorii ma jajko?
1. Ile kalorii ma jajko?
Ugotowane jajko ważące około 50-60 gramów w ok. 76 proc. składa się z wody, 13 proc. składu to białko, 11 proc. to tłuszcze, a węglowodany to zaledwie jedynie 1 proc. Jajko jest także idealnym źródłem energii. Aż 64 proc. energii pochodzi z tłuszczów zawartych w jajku, 34 proc. pochodzi z białka, a 3 proc. z węglowodanów.
Gotowane jajko jest idealną przekąska dla osób, które w swojej diecie szukając źródła białka. Dodatkowo zawiera duże ilości wapnia i kwasów tłuszczowych jednonienasyconych.
Kaloryczność jajka na miękko - porcja 60 g - to 88,2 kalorii. Kaloryczność jajka na twardo to 93 kalorie.
Surowe białko jajka zawiera jedynie 48 kcal, jednak po obróbce termicznej zawartość kalorii w jajkach wzrasta. W przeliczeniu na 100 gramów jedno ugotowane jajko dostarcza organizmowi od 150 do 155 kcal. W przeliczeniu na sztuki jedno jajko ugotowane to 80 -90 kcal.
Jajecznica z jednego jajka to około 170 kcal. Jedno jajko sadzone to około 130 kcal. Omlet zrobiony z jednego jajka to również ok. 130 kcal.
Zawartość tłuszczów w jajku zwiększa się wraz z formą ich przygotowania. Wiele jednak zależy od ilości i rodzaju użytego tłuszczu, na którym smażymy jajka. Jajko smażone, jajko z bekonem czy innymi dodatkami automatycznie zwiększa swoją kaloryczność.
2. Jak szybko spalimy jajko?
Jedno ugotowane jajko to równowartość kaloryczna np. 5 truskawek lub 9 pomidorów.
Aby spalić jedno ugotowane jajko wystarczy biegać przez 9 minut, pływać 13 minut, jeździć na rowerze przez 20 minut lub chodzić przez ok. 40 minut. Jak się okazuje jajka są pokarmem dość wysokokalorycznym, dlatego najlepiej zjadać je na śniadanie, ponieważ w ciągu dnia zostaną z łatwością spalone.
3. Jak wybrać dobre jajko?
Wartość odżywcza jajek w dużej mierze zależy również od sposobu odżywiania kur. Najwięcej wartości posiadają te, które pochodzą z ekologicznych gospodarstw. Jak jednak rozpoznać czy jajka pochodzą od kur hodowanych w klatce, czy z hodowli ściółkowej?
Wystarczy spojrzeć na widoczny na jajkach 11 cyfrowy ciąg liczb. Kod zaczynający się od 0 to uprawa ekologiczna, 1 to jaja z chowu na wolnym wybiegu, 2 to jajka z chowu ściółkowego, a 3 z chowu klatkowego.
Zobacz także:
4. Wartości odżywcze jajka
Ile kalorii ma jajko i co w sobie zawiera? Oto odpowiedź -100 g jajka zawiera następujące witaminy i minerały:
- Kalorie - (wartość energetyczna) 143 kcal / 599 kJ
- Białko - 12,56 g
- Tłuszcz ogółem - 9,51 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone - 3,126 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 3,658 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 1,911 g
- Kwasy tłuszczowe omega-3 - 102 mg
- Kwasy tłuszczowe omega-6 - 1578 mg
- Węglowodany - 0,72 g
- Błonnik pokarmowy- 0 g
- Witamina A - 540 I.U.
- Witamina D - 82 I.U.
- Witamina E - 1,05 mg
- Witamina K - 0,3 µg
- Witamina C - 0 mg
- Witamina B1 - 0,040 mg
- Witamina B2 - 0,457 mg
- Witamina B3 (PP) - 0,075 mg
- Witamina B6 - 0,170 mg
- Kwas foliowy - 47 µg
- Witamina B12 - 0,89 µg
- Kwas pantotenowy - 1,533 mg
- Wapń - 56 mg
- Żelazo - 1,75 mg
- Magnez - 12 mg
- Fosfor - 198 mg
- Potas - 138 mg
- Sód - 142 mg
- Cynk - 1,29 mg
- Miedź - 0,07 mg
- Mangan - 0,03 mg
- Selen - 30,7 µg
- Fluor - 1,1 µg
- Cholesterol - 372 mg