Etykiety produktów spożywczych. Wszystko, co musisz wiedzieć
Spożywanie żywności ma przede wszystkim służyć dostarczeniu wartości energetycznej i odżywczej, ale także zachowaniu zdrowia. Ważne jest, by jadać produkty najwyższej jakości, świeże i bezpieczne.
W świetle obowiązujących przepisów producent żywności ma obowiązek nas, konsumentów, poinformować o kilku kluczowych informacjach dotyczących produktu spożywczego.
Z naszej galerii dowiesz się o jakich mowa.
Zobacz też: Wystarczy jeść dwa dziennie. Sprawdź, jakie zmiany zajdą w twoim ciele
Ważne informacje
Obowiązkowe jest umieszczenie na opakowaniu żywności następujących rzeczy:
- nazwy środka spożywczego;
- składników;
- daty minimalnej trwałości albo terminu przydatności do spożycia;
- sposobu przygotowania lub stosowania, jeżeli brak tej informacji mógłby spowodować niewłaściwe postępowanie ze środkiem spożywczym;
- dane o podmiocie wytwarzającym lub wprowadzającym produkt do obrotu;
- miejscu jego pochodzenia;
- zawartości netto lub liczbę sztuk opakowanego produktu;
- warunki przechowywania;
- oznaczenie partii produkcyjnej;
- klasę jakości handlowej, jeżeli została ona ustalona w przepisach.
Zobacz też: Sok o działaniu antynowotworowym. Pij codziennie
Co się dzieje, gdy zjadamy posiłek?
Wybierając produkt spożywczy, warto kierować się nie tylko marką, ceną, smakiem, ale również jakością, z którą łączy się między innymi ''data minimalnej trwałości'' i ''termin przydatności do spożycia''.
Dzięki nim mamy pewność, że to, co jemy, ma odpowiednie właściwości. Jest to informacja istotna szczególnie w przypadku produktów łatwo psujących się, o krótkim okresie trwałości.
Data minimalnej trwałości oznacza, że w danym okresie produkt prawidłowo przechowywany zachowuje swoje właściwości. Na opakowaniu podaje się ją, określając w kolejności dzień, miesiąc i rok.
W przypadku środków spożywczych o trwałości:
- nieprzekraczającej 3 miesięcy - można podać jedynie dzień i miesiąc;
- od 3 do 18 miesięcy - można podać jedynie miesiąc i rok;
- powyżej 18 miesięcy - można podać jedynie rok.
Na opakowaniach produktów spożywczych można znaleźć dwa zwroty określające datę minimalnej trwałości.
Są to: - ''najlepiej spożyć przed ...'', jeżeli jest określona data dzienna; - ''najlepiej spożyć przed końcem ...'', w pozostałych przypadkach.
Obowiązek producentów
Jeżeli produkt ma termin, po upływie którego środek spożywczy traci przydatność do spożycia, jest to tzw. termin przydatności do spożycia.
Mamy z nim do czynienia w przypadku żywności nietrwałej, łatwo psującej się, np. jogurty, sery. Data powinna być poprzedzona określeniem ''należy spożyć do''.
Każdy producent żywności ma obowiązek informowania konsumenta końcowego o trwałości danego produktu spożywczego, sposobie jego przechowywania i przygotowywania do bezpiecznego spożycia.
Obowiązek ten wynika z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.
Dla konsumenta ważna jest umiejętność rozumienia informacji podanych na etykietach produktów spożywczych po to, by ich spożywanie było bezpieczne dla zdrowia.
Jak określić trwałość produktu?
Trwałość produktu spożywczego determinuje wiele czynników. Są to m.in.: skład chemiczny, mikroflora, sposób pakowania, określone warunki przechowywania.
Na opakowaniach produktów można się spotkać z dwoma określeniami:
''Należy spożyć do'' – czyli tzw. termin przydatności do spożycia. Wskazana data określa termin, po upływie którego produkt spożywczy nie nadaje się do wykorzystania, a więc nie można go spożywać.
Oznaczenia, na które warto zwrócić uwagę
''Najlepiej spożyć przed'' lub ''Najlepiej spożyć przed końcem'' – tzw. data minimalnej trwałości, do której prawidłowo przechowywany produkt zachowuje swoje właściwości.
Producenci nie mają wymogu oznaczania datą minimalnej trwałości produktów takich jak: świeże owoce i warzywa, sól kuchenna, cukier w stanie stałym, ocet, wyroby piekarnicze i cukiernicze, napoje o zawartości alkoholu wynoszącej 10 proc. objętości i więcej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.