Jak jeść, by nasze jelita prawidłowo funkcjonowały?
O jelitach mówi się, że są "drugim mózgiem" w organizmie człowieka. Uczestniczą one w przyswajaniu substancji odżywczych oraz produkują enzymy. Ponadto bakterie jelitowe odgrywają ważną rolę w stymulacji układu odpornościowego, O ten organ należy zatem dbać, aby cieszyć się zdrowiem i witalnością. Powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na wybór odpowiednich produktów, ale także na sposób ich spożywania.
1. Jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia w pośpiechu
Jelito to fragment przewodu pokarmowego kręgowców, a u bezkręgowców – fragment lub cały przewód pokarmowy. W jelicie zachodzi proces wchłaniania substancji powstałych w wyniku enzymatycznego rozkładu pokarmów. Jego budowa jest zależna od stopnia skomplikowania ogólnego planu budowy ciała organizmu. U wyżej rozwiniętych zwierząt wyróżnia się jelito przednie, środkowe i tylne, a także jelito cienkie, grube, proste, czcze i ślepe.
Zdaniem dietetyczki Clarissy Lenherr, należy dbać o prawidłowe funkcjonowanie jelit. Trzeba jeść zdrowe produkty. Powinniśmy zwrócić uwagę także na sposób jedzenia.
„Jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia w pośpiechu. Może to doprowadzić do niestrawności i wzdęć, problemów trawiennych" - mówi Clarissa Lenherr.
2. Jak jeść, by nasze jelita prawidłowo funkcjonowały?
Jeśli jelita funkcjonują źle, nie ma mowy o dobrym samopoczuciu, odporności na choroby czy regularnych wizytach w toalecie. Co zatem robić, by pomóc jelitom działać jak najlepiej?
- Przeżuwaj jedzenie.
Pierwszy etap trawienia zachodzi w jamie ustnej. Dokładne przeżuwanie pokarmu jest bardzo ważne, ponieważ umożliwia wymieszanie go ze śliną i ułatwia dalszy proces trawienia.
- Unikaj jedzenia w biegu.
Jedzenie w biegu sprzyja przejadaniu się. Spożywając posiłki w pośpiechu, niedokładnie przeżuwamy i połykamy zbyt duże kawałki. Jelita muszą wówczas ciężej pracować, żeby je strawić. Pamiętajmy zatem, żeby nie spożywać posiłku w biegu, tylko na siedząco, dzięki temu unikniemy zgagi, wzdęć i niestrawności.
- Jedz regularnie.
Posiłki w ciągu dnia powinny odbywać się w regularnych odstępach. Istnieje wówczas mniejsze prawdopodobieństwo podjadania, sięgania po przekąski. Regularność posiłków ma ogromne znaczenie dla utrzymania wysokiego tempa metabolizmu.
Organizm broni się niejako przed rzadkimi posiłkami, spowalniając przemianę materii podczas długich przerw, które odczytuje jako okres głodu. Zamiast spalać kalorie, stara się je oszczędzać. Regularne posiłki (powinno być ich ok. 4-5 w ciągu dnia) należy spożywać w odstępach 3-4 godzin. Ułatwia to także prawidłowe wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia oraz pobudza odruchowe wydzielanie soków trawiennych.
- Unikaj picia podczas jedzenia.
Należy unikać picia wody podczas jedzenia. Może to bowiem wywołać refluks lub zgagę u osób podatnych na te dolegliwości.
- Unikaj jedzenia w stresie.
Pod wpływem stresu możemy odczuwać obniżony lub zwiększony apetyt, wzdęcia, mieć luźne wypróżnienia. Jedzenie pod wpływem stresu może prowadzić do nadwagi i otyłości oraz znacząco utrudniać odchudzanie. Jeśli jesteśmy zestresowani, to należy wziąć kilka głębokich oddechów przed jedzeniem.
- Jedz uważnie.
Należy jeść uważnie, aby uniknąć wzdęć. Podczas spożywania posiłków nie powinno się przeglądać smartfonów lub oglądać telewizji. Powinniśmy skupić się wyłącznie na spożywaniu pokarmu, delektować się jego zapachem i smakiem.
- Jedz powoli.
Jeśli chcemy jeść mniej, to warto konsumować pokarm powoli. Nasz organizm nie od razu rejestruje, że jesteśmy najedzeni i powinniśmy przestać jeść. Sygnał sytości trafia do mózgu po około 20 minutach od spożycia pokarmu. Dlatego wolniejsze spożywanie posiłków chroni nas przed przejadaniem się. Dobrze jest odłożyć widelec i nóż między każdym kęsem posiłku. Pokarm należy jeść przez 10-20 minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl