Jak mrozić owoce sezonowe? Fakty i mity
Sezon na owoce jest krótki. Smakiem truskawek, malin, jagód i poziomek cieszymy się zaledwie kilka miesięcy. Aby zatrzymać ich smak warto mrozić owoce. Przygotowanie mrożonek jest prostym sposobem, aby zatrzymać wartości odżywcze owoców i warzyw. Czy wiesz w czym mrozić i jaką datę przydatności mają mrożonki? A może chcesz zamrozić arbuza? Sprawdź czy to możliwe.
1. Błędy, które popełniamy podczas mrożenia owoców
Mrożonki nie mają daty przydatności do spożycia - MIT
Okres przydatności do spożycia zależy od temperatury w jakiej produkt jest przechowywany. Im niższa temperatura mrożenia, tym dłuższy termin. Przyjmuje się, że owoce i warzywa należy przechowywać przez jeden sezon, czyli pół roku.
Można zamrozić wszystko, nawet arbuza – MIT
Jesienią i zimą często sięgamy po mrożonki. Urozmaicą każdy deser. Warzywa i owoce zachowują swój smak i aromat dzięki zawartości wody, która stanowi doskonałe środowisko do rozwoju drobnoustrojów. W niskiej temperaturze bakterie, grzyby i pleśń nie mogą się rozwijać. Nie powinno się zamrażać owoców i warzyw, które mają wysoką zawartość wody. Stracą swój smak i konsystencję. Są to ogórki, rzodkiewki, pomidory, pomarańcze i arbuzy.
Malin nie trzeba myć przed mrożeniem – FAKT
Jeśli zależy ci na pojedynczych owocach, to lepiej nie wkładać malin do wody przed mrożeniem. Owoce ją absorbują. Po zamrożeniu będą wyglądać jak zbita bryła. Sposobów mrożenia malin jest wiele – najbardziej popularną jest zblendowanie ich i przelanie do pojemników. Po rozmrożeniu stanowią bazę do koktajlów.
Mrożone owoce i warzywa tracą wartości odżywcze – MIT
Mrożonki mają porównywalną wartość odżywczą, co surowe owoce. Jesienią i zimą lepiej zjeść mrożonkę niż kupić warzywa dostępne na sklepowych półkach – te mają znikomą ilość witamin.
Co prawda, podczas mrożenia tracą znikomą ilość wartości odżywczych, ale jest to najskuteczniejsza metoda konserwowania. Dla porównania: blanszowanie zmniejsza ilość witaminy C aż o 20 proc, a zalanie owoców słodkim syropem pozbawia je aż 75 proc. witamin.
Porcjowanie owoców zaoszczędzi wiele miejsca – FAKT
Porcjowanie truskawek, jagód i malin to dobry pomysł. Lepiej zamrozić kilka mniejszych pojemników lub torebek i mieć gotową jedną porcję. Owoce można dowolnie mieszać ze sobą. Jeśli potrzebujesz mieszanki jagód i malin do ciasta wyciągniesz z zamrażalki dokładnie tyle ile zużyjesz. Ponadto nie będziesz długo czekać – małe porcje rozmrożą się szybciej niż np.: kilogram truskawek.
Każda folia nadaje się do mrożenia – MIT
Zwróć uwagę w czym mrozisz. Nie każda folia się do tego nadaje - szczególnie te cienkie. Zwykle przyklejają się do owoców i istnieje ryzyko, że jakaś jej część trafi do twojego żołądka. Warto wybrać folię do mrożenia z suwakiem i miejscem na opis. Dobrą alternatywą dla torebek są pojemniczki, które z łatwością ułożysz w zamrażarce zachowując w niej porządek i będą służyły długie lata.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl