4 z 7Jak myć pomarańcze?
Choć pomarańcze mają grubą skórkę i wydaje się, że nie ma konieczności ich mycia, warto pamiętać, że pestycydy można przenieść na miąższ
Poza tym skórki pomarańczowej często używa się w kuchni. To samo z cytryną, która wraz ze skórką pływa w naszej herbacie, a przecież nie chcemy wypijać całej tablicy Mendelejewa.
Są dwa sposoby mycia, i jak przekonuje toksykolog, tylko jeden jest poprawny.
- Przyjęło się, że przed zjedzeniem cytrusów parzymy je wrzątkiem. Gorąca woda rozpuści wosk, ale i wpuści wszystkie pestycydy do środka przez otwarte pory. Z tego powodu mycie pomarańczy wrzątkiem to sposób nieskuteczny i trzeba o tym jak najwięcej mówić – wyjaśnia Anna Żbikowska.
Jak należy myć pomarańcze?
- Skuteczne jest mycie owoców płynem do mycia naczyń. Najlepiej mieć do tego osobną gąbkę. Letnia woda i płyn skutecznie usuną wszystkie substancje, w tym wosk z powierzchni owoców. Po tym zabiegu można zalać skórkę pomarańczy czy cytryny wrzątkiem, aby dodać ją do ciast – przekonuje toksykolog.
Zobacz także: Czy garnki aluminiowe są groźne dla zdrowia?