3 z 7Pestycydy i wosk na owocach
Cytrusy przed sprzedażą opryskiwane są różnymi substancjami.
Dawniej pomarańcze pokrywało się pszczelim woskiem, który nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia, jednak ze względu na koszty zrezygnowano z niego na rzecz wosku syntetycznego.
Następnie owoce spryskuje się środkami, których celem jest ochrona przed grzybem, pleśnią i rozwojem owadów.
Jak pestycydy wpływają na nasze zdrowie?
Należy zaznaczyć, że ryzyko spożycia pestycydów dotycz wszystkich konsumentów. Kiedy przyjmujesz ich zwiększone dawki w pożywieniu, może to doprowadzić do:
- zwiększenia ryzyka wystąpienia nowotworu,
- problemów hormonalnych,
- uszkodzeń układu nerwowego,
- innych problemów zdrowotnych, które uaktywniają się po dłuższym czasie.
Nie miejmy złudzeń, że to, co zabija tak wiele organizmów, jest bez żadnego wpływu na ciało człowieka.
Dlatego warto myć owoce. Jednak sama woda nie wystarczy.
Zobacz także: Płatki śniadaniowe zawierają pestycydy zaburzające gospodarkę hormonalną