Jak odróżnić mandarynki od klementynek? Kilka prostych metod
Mandarynki, pomarańcze, klementynki - oto owoce, które królują na świątecznych stołach.
W okresie zimowym cytrusy to podstawa żywienia.
Są smaczne, soczyste, łatwe w przechowywaniu. Mają także wiele zalet dla zdrowia.
Cytrusy to najlepsze źródło witaminy C.
Co ciekawe, nie wszystkie owoce, które potocznie nazywamy mianem mandarynek, są... mandarynkami. Niektóre z nich to klementynki.
Jak odróżnić od siebie te łudząco podobne cytrusy? Podpowiadamy w naszej galerii.
Na następnym slajdze obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Jak wybrać idealne cytrusy?
Inna skórka mandarynek
Mandarynki i klementynki są bardzo podobne.
Ale mandarynki mają skórkę grubszą. Jest ona również nieco chropowata.
Ponadto, są na niej bardziej widoczne pory.
Klementynki wprawdzie pochodzą od mandarynek, ale są ich krzyżówką z pomarańczą.
Skórka klementynek jest błyszcząca i gładka. Łatwo się je obiera.
Zarówno klementynki, jak i mandarynki, są bogate przede wszystkim w witaminę C. Zawierają również m.in. magnez i potas. To ważne dla organizmu minerały. Pozytywnie działają np. na pracę mięśni, zapobiegają skurczom.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Latem uważaj na piwo z cytrusami
Różne kształty
Mandarynki są nieco spłaszczone. Można porównać ich kształt do kuli ziemskiej.
Klementynki natomiast są bardzo okrągłe. Ponadto, klementynki zwykle są mniejsze od swoich kuzynek mandarynek.
Zarówno mandarynki jak i klementynki mają niewiele kalorii - ok. 45 kcal na 100 g produktu.
Objadanie się owocami to najzdrowszy sposób na pofolgowanie sobie w świątecznym obżarstwie.
Smak mandarynek
Klementynki są bardzo udaną krzyżówką.
Uważa się, że mają w sobie domieszkę pomarańczy. Nie do końca jasne są okoliczności ich powstania.
Za ich "ojca" uważa się księdza Clémenta Rodiera. To jego imieniu prawdopodobnie zawdzięczają swoją nazwę.
Klementynki mają smak słodszy od ”oryginału”. Mandarynki są bardziej kwaskowate.
Dlatego ich sok z powodzeniem może przyprawiać potrawy.
Kurczak z klementynkamii nie jest trudny w przygotowaniu, a na pewno zachwyci gości smakiem.
Zobacz też: Przyprawa skuteczna jak leki
Kolor
Mandarynki są bardziej pomarańczowe. Klementynki natomiast mają czerwonawy odcień.
Jest to jednak oczywiście kwestia względna. Owoce te bywają w różnych odcieniach w zależności od stopnia dojrzałości.
Cytrusy, nie tylko mandarynki i klementynki, mogą mieć szereg zastosowań.
Mogą być dodatkiem do dań głównych i deserów czy sałatek. Niektórzy przygotowują z nich pyszne nalewki. Soki owocowe z tych owoców także świetnie smakują. Plasterki mandarynek można dodawać do herbaty zamiast cytryny. Zyskuje wówczas niepowtarzalny aromat.
Zobacz też: Mrożona cytryna w walce z rakiem
Miąższ bez pestek
Wiele osób nie lubi pestek w owocach.
Dla tych konsumentów klementynki to idealne rozwiązanie.
Nie ma w ich słodkim miąższu nasion.
Gdy tylko trwa sezon na mandarynki i klementynki, warto sięgać po nie jak najczęściej.
Bogactwo witaminy C, która jest w nich zawarta, może zapewnić poprawę odporności. To bardzo ważne, gdyż jesień i zima są czasem częstych infekcji.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Jak wzmocnić odporność?