4 z 7Zdrowie i figura podane na talerzu
W okresie menopauzy należy włączyć do swojego jadłospisu konkretne produkty, które pomogą łatwiej przejść przez ten okres. Czego nie może zabraknąć na talerzu? Podstawą diety powinny być warzywa i owoce, które zawierają bioflawonoidy, błonnik oraz witaminy i minerały. Warto sięgnąć po zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, sałatę, rukolę), które są bogate w wapń i witaminę K, czyli składniki ważne dla zdrowia kości. Poza tym należy spożywać więcej produktów zawierających potas (np. pomidory, banany, awokado) oraz zdrowe kwasy tłuszczowe (tłuste ryby: łosoś, tuńczyk, makrela). W menu nie może zabraknąć produktów pełnoziarnistych (płatków owsianych, pieczywa z pełnego przemiału, makaronu razowego), a także mleka i nabiału, które uzupełnią niedobór wapnia.