Trwa ładowanie...

Jak ograniczyć węglowodany w diecie? (WIDEO)

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Zdrowe odżywianie jest ważnym tematem. Powszechnie wiadomo, że dieta ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie i stan naszego organizmu. Warto więc o nią odpowiednio zadbać.

Podstawą jest eliminacja cukru. Nie jest ona możliwa w pełni, ale można znacznie zredukować jego ilość w codziennej diecie. Warto całkowicie wykluczyć z diety cukier, który pochodzi ze sztucznie przetworzonych produktów, a sięgać po ten obecny np. w owocach.

Nadmierna ilość cukru, soli i barwników może powodować opuchnięcia na ciele, przede wszystkim w okolicach kostek i nadgarstków.

Warto natomiast sięgać po orzechy i owoce, takie jak grejpfrut. Śniadanie powinno być węglowodanowe, ale należy wybierać tylko zdrowe cukry. Świetnym sposobem będzie kasza i płatki owsiane.

Także cynamon pomaga stabilizować poziom cukru w krwi. Możemy dodawać go do owsianek, ciast, a nawet kawy. Warto także sięgać po zieloną herbatę, która świetnie oczyszcza organizm.

Często ludzie sięgają po sztuczne słodziki, takie jak ksylitol. Należy jednak uważać i dokładnie czytać etykiety, ponieważ niektóre z nich polecane są nawet diabetykom, a zatem na pewno nie pomogą nam ograniczyć węglowodanów.

Warto pamiętać, że owoców nie powinno się jeść wieczorem. Najlepiej robić to około 10 - wtedy mamy największy spadek energii i potrzebujemy cukru. Wszystko jednak zależy od tego, o której chodzimy spać. Jeśli zasypiamy około północy, możemy nieco przesunąć ten moment, w którym możemy jeść kilka owoców.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.