- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Jak prawidłowo parzyć herbatę, by była zdrowa?
Herbata to bez wątpienia jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Aromatyczne liście są źródłem przeciwutleniaczy oraz witamin. Naukowcy wykazali, że regularne picie naparu zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, choroby Alzheimera, cukrzycy czy chorób układu krążenia. Jednak nie każda filiżanka będzie miała pozytywny wpływ na zdrowie. Ważny jest sposób parzenia, który decyduje nie tylko o walorach smakowych, ale również właściwościach herbaty. Każdy rodzaj przygotowuje się w odmienny sposób – sprawdź, czy robisz to prawidłowo.
Zielona herbata
Popularna i niezwykle zdrowa. Jedna filiżanka dostarcza porcji antyoksydantów, które hamują procesy starzenia się organizmu i chronią przed poważnymi schorzeniami. Eksperci twierdzą, że można pić kilka filiżanek dziennie. Jak przygotować zieloną herbatę, by miała najwięcej cennych właściwości?
Ważny jest czas parzenia oraz temperatura wody. Należy pamiętać, że liści zielonej herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po zagotowaniu wody trzeba odczekać około pięciu minut, aby temperatura spadła poniżej 90 stopni Celsjusza. Czas parzenia zależy od gatunku zielonej herbaty, dlatego warto przeczytać instrukcję na opakowaniu lub porozmawiać ze sprzedawcą. Generalnie przyjmuje się, że krótkie parzenie (przez ok. 3-4 minuty) pozwala uzyskać napar o właściwościach pobudzających. Chcesz wypić zieloną herbatę przed snem? Postaw na dłuższe parzenie, dzięki któremu napar relaksuje, odpręża i ułatwia zasypianie.
Część specjalistów twierdzi, że najwięcej cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy znajduje się w napoju, który parzy się... na zimno. Moczenie liści w zimnej wodzie sprawia, że herbata ma delikatniejszy smak i mniej goryczy, a przy tym dostarcza wielu dobrych dla zdrowia składników.
Biała herbata
Delikatna w smaku biała herbata zdobywa coraz więcej miłośników. Szlachetne liście wymagają odpowiedniego parzenia, aby uzyskać aromatyczny i smaczny napar, który przy okazji jest niezwykle zdrowy. Biała herbata to źródło witaminy C – składnika ważnego dla odporności organizmu, ale również chroniącego przed starzeniem się skóry. Poza tym dostarcza polifenoli, które walczą z wolnymi rodnikami.
Jak parzyć białą herbatę? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, by temperatura wody nie przekraczała 80 stopni Celsjusza. Liście parzymy przez 5-10 minut.
Czarna herbata
Ulubiona herbata Polaków to niezwykle zdrowy napój. Czarna herbata działa pobudzająco, pozytywnie wpływa na układ trawienny, a przy tym zawiera flawonoidy, które obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają rozwojowi chorób serca i układu krążenia.
Rytuał parzenia czarnej herbaty może się wydawać skomplikowany, zwłaszcza jeśli dotychczas zalewaliśmy po prostu torebkę wrzątkiem. Prawidłowo powinno się parzyć ją w ogrzanym porcelanowym dzbanku, używając wrzącej wody. Listki powinny spędzić w wodzie kilka minut, ale warto wiedzieć, że im dłużej parzymy czarną herbatę, tym więcej wydziela się garbników. Substancje te chronią przed nowotworami, ale odpowiadają też za gorzki smak naparu.