Trwa ładowanie...

Jak przechowywać jedzenie, które zostało nam po świętach?

Święta, święta i po świętach… a lodówka aż nie domyka się z nadmiaru jedzenia. "Produkty, które przeleżały w lodówce kilka dni - nie nadają się do mrożenia" – kilka najważniejszych zasad przechowywania produktów spożywczych przypomina technolog żywności.

Zobacz film: "Nigdy ich nie odgrzewaj. Te potrawy trzymaj z dala od mikrofalówki"

1. Jak długo można przechowywać w lodówce świąteczne potrawy?

Grzyby, pierogi, bigosy, co prawda w wigilijny wieczór królują na polskich stołach, ale już od drugiego dnia świąt najchętniej odpoczęlibyśmy od tego tradycyjnego jedzenia i uśmiechnęli się do kawałka pizzy.

Wiele produktów i dań świątecznych dotrwa aż do Sylwestra, ale trzeba przestrzegać pewnych zasad ich przechowywania
Wiele produktów i dań świątecznych dotrwa aż do Sylwestra, ale trzeba przestrzegać pewnych zasad ich przechowywania (iStock)

Jak co roku o tej porze pojawia się ten sam dylemat - co zrobić z nadwyżką świątecznego jedzenia i czy jest szansa, że przetrwa ono przynajmniej do sylwestrowej nocy?

- Większość produktów, które kupiliśmy na święta, ze względu na długi okres przydatności do spożycia, bez problemu dotrwa do 31 grudnia. I to nawet bez zamrażania – uspokaja Jan Antoniak, technolog żywności.

Dla pewności jednak niektóre z nich możemy zamrozić, ale nie wszystkie.

- Jeżeli chodzi o mrożenie, to należy pamiętać o najważniejszej kwestii. Zawsze zamrażajmy świeże produkty tuż po zakupie lub po przygotowaniu. Produkty, które przeleżały wiele dni w lodówce lub były przechowywane przez jakiś czas w nieodpowiedniej temperaturze, to znaczy np. były eksponowane na stołach – tych absolutnie nie mrozimy! – ostrzega ekspert.

2. A ile czasu można w lodówce przechowywać pierogi, wędliny i domowe ciasta?

Jeśli je zamrozimy – to długo. Najbardziej mrożenie lubią pierogi i tak przechowywane nadają się do spożycia jeszcze przez pół roku. Ale na wędliny i ciasta trzeba uważać. Dlaczego?

- Pamiętajmy, że wędliny mogły już sporo czasu przeleżeć w sklepie. Poza tym te krojone psują się jeszcze szybciej. Natomiast ciast z różnymi masami i na przykład z masą śmietanową raczej nie powinno się mrozić. Wzrasta wtedy ryzyko wystąpienia zatruć pokarmowych. Ale za to suche ciasta typu makowce są bezpieczniejsze do przechowywania w mrożonej formie – wyjaśnia technolog żywności.

3. Czego nie powinniśmy zamrażać?

Ekspert zauważa, że nie bez znaczenia jest to, czy dany produkt znajduje się oryginalnym opakowaniu.

Dania nie powinny leżeć w lodówce za długo, bo wtedy nie nadają sie do mrożenia
Dania nie powinny leżeć w lodówce za długo, bo wtedy nie nadają sie do mrożenia (iStock)

- Unikałbym mrożenia produktów, które były zapakowane hermetycznie i to opakowanie zostało naruszone. Jeśli kupiliśmy wędlinę paczkowaną i ją otworzyliśmy, to lepiej już tej wędliny nie zamrażać.

A co z królową świąt, czyli sałatką jarzynową, czy można ją wrzucić do zamrażalnika? Okazuje się, że jest ona pierwsza na liście dań nienadających się do mrożenia.

Sałatki wielowarzywnej nie pownno się mrozić
Sałatki wielowarzywnej nie pownno się mrozić (iStock)

- Potrawy niepoddawane obróbce, które sami przygotowywaliśmy, nie powinny być zamrażane. Zasada numer jeden - nigdy nie zamrażaj produktów z majonezem i ze śmietaną, lepiej też nie mrozić owoców i warzyw z dużą zawartością wody oraz miękkich serów. Naprawdę, oszczędności nie są warte późniejszych zatruć pokarmowych – ostrzega Jan Antoniak.

I warto tej rady posłuchać, by uniknąć rozstroju żołądkowego na koniec starego i początek nowego roku….

4. Jaki jest maksymalny czas przechowywania tych świątecznych mrożonek?

Okazuje się, że z reguły czas przechowywania świątecznych dań (typu pierogi) w formie mrożonej to 6 miesięcy. Z tym, że najlepiej w ogóle unikać mrożenia, ale jeśli już to zrobiliśmy, to należy jak najszybciej te produkty spożyć.

Zawsze jednak zanim to zrobimy, to po rozmrożeniu trzeba ocenić, czy faktycznie nadają się do spożycia, ponieważ nie ma sztywnych ram czasowych dających produktowi "nowy" okres przydatności do spożycia.

- Nie ma przewodnika, w którym jest powiedziane, ile dany produkt może przetrwać, ponieważ to wszystko zależy od jego składu, warunków przechowywania, zawartości wody i jeszcze wielu innych czynników – zauważa technolog żywności.

W takim razie, o czym jeszcze powinniśmy pamiętać, jeśli chodzi o przechowywanie świątecznego jedzenia i jakich zasad przestrzegać? Przede wszystkim o tym, że rozmrożona żywność nie powinna być ponownie zamrażana – to bardzo często popełniany błąd.

- Ponowne zamrożenie jest dopuszczalne po obróbce termicznej (powyżej 70 st. Celsjusza). Warto sprawdzić na etykiecie, czy producent umieścił informację o tym, że produkt był już rozmrażany – zaznacza ekspert w rozmowie z WP abcZdrowie.

Ciasto z makiem można włożyć do zamrażarki
Ciasto z makiem można włożyć do zamrażarki (iStock)

Trzeba jednak przyznać, że czasami zdarza się tak, że z powodu awarii prądu przez jakiś czas produkty w zamrażarce narażone są na rozmrożenie. Dobrze jest więc przyjrzeć się im dokładnie i sprawdzić, czy nie są miękkie lub nadmiernie oszronione, bo takie z całą pewnością nie nadają się już do jedzenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik?Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.