Wędlina domowa – jak ją przygotować i przechowywać?

Wędliny domowe to dobra alternatywa dla produktów sklepowych. Wędliny z szynkowara, wędliny domowe czy wędliny ze schabu – w każdej wersji przygotowane samodzielnie smakują wybornie.

Domowa wędlina nie zawiera syntetycznych dodatków. Domowa wędlina nie zawiera syntetycznych dodatków.
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Wędlina – jak ją przechowywać?

Wędlina może być dzisiaj kupiona wszędzie. Można ją dostać w osiedlowym sklepiku, hipermarkecie czy u rzeźnika. Niestety, nie zawsze jej jakość i smak nam odpowiada. Problem jest również z jej przechowywaniem. Często zdarza się, że wędlina szybko się psuje i zamiast na kanapce, ląduje w śmietniku.

Najdłużej świeże pozostają wędliny suszone, podsuszane, wędzone i wędliny peklowane. Można je przechowywać w lodówce nawet do trzech tygodni.

Wędliny tradycyjne najlepiej jest kupować w małych porcjach, bo ta szybko się psuje. Zaraz po przyjściu do domu należy też wyjąć ją z foliowego woreczka i przełożyć do specjalnego pojemnika do przechowywania żywności (szklanego lub plastikowego). Najdłużej świeżość zachowują wędliny i kiełbasy osłonięte pergaminem.

Jak wybrać dobrą szynkę?

Dlaczego warto sięgać po wędliny domowe?

Jakość wędlin dostępnych w sklepach może być różna. Do kupienia są wyroby doskonałe jakości, produkowane w sposób tradycyjny, bez polepszaczy smaku. Popularnością cieszą się też ekologiczne wędliny. Te jednak kosztują zdecydowanie więcej od wędlin, gdzie znaleźć można syntetyczne dodatki.

Swojskie wędliny, popularne kilkanaście lat temu, zwłaszcza na wsi, charakteryzują się wyjątkowym smakiem, na który wpływ ma proces ich produkcji. Przygotowywane były z jednego kawałka mięsa, np. szynki, polędwicy, baleronu i peklowane w zalewie solankowej z dodatkiem ziół. Proces ten trwał najczęściej 24-48 h. Producenci wędlin nie mogą sobie dziś na to pozwolić, stąd też często decydują się wstrzyknąć do mięsa mieszankę peklującą. Ma ona nie tylko poprawić smak wędliny, ale też zwiększyć jej ciężar i objętość. Do produkcji stosuje się też inne substancje, m.in. skrobię modyfikowaną, białka (sojowe, z mleka), błonnik z bambusa, gumę guar. W małej ilości są one najczęściej nieszkodliwe, ale spożywane w nadmiernej ilości mogą podrażnić układ pokarmowy, zwłaszcza u osób nadwrażliwych i dzieci. Pewne wątpliwości budzi też stosowanie w produkcji wędlin azotanów i azotynów oraz glutaminianu sodu, które to substancje mogą powodować migreny i alergie.

Domowy wyrób wędlin

Przygotowanie domowej wędliny wcale nie musi być trudne. Dawniej radzono sobie z tym doskonale, nie mając do dyspozycji żadnego profesjonalnego sprzętu. Na początek dobra będzie wędlina domowa z indyka lub piersi kurczaka. Mięso wystarczy obtoczyć w ziołach i wstawić do piekarnika. By nie było zbyt suche, na niższym poziomie pieca można ustawić blachę z wodą.

W podobny sposób można przygotować wędlinę z szynki i boczku. Istnieje też wiele poradników, w których opublikowane są przepisy na domowe wędliny, m.in. wędliny długodojrzewające, które również można przygotować w warunkach domowych.

W Polsce spożycie mięsa nadal jest bardzo wysokie. Nawet jeśli je ograniczamy, to i tak raz na jakiś czas pojawia się w naszym jadłospisie. Warto jednak zadbać o jego dobrą jakość. Zwłaszcza wędlina dla dzieci powinna być wyrobem wolnym od chemicznych dodatków.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka